Svatko od nas voli “zgriješiti” s povremenim uživanjem u kaloričnoj hrani. I dok nema ničeg lošeg u tome, dokle god je dio inače zdrave i uravnotežene prehrane, vaša bi se probava mogla pobuniti. Loša probava može se očitovati na više načina: napuhnutost, zatvor, proljev i žgaravica neki su od najčešćih simptoma. Prevelik unos mesa s roštilja može imati štetan učinak, no ne brinite. Uz par jednostavnih preinaka možete napraviti velik pomak prema boljoj probavi, i to ne nauštrb dobrog okusa.
Povrće
Vlakna u povrću potiču rad dobrih bakterija u crijevima te tako sprječavaju zatvor i potiču probavu. Burgeru ili hot dogu lako možete dodati malo povrća koje, osim što je zdravo, također pridonosi bogatstvu okusa. Izbor je velik: možete se odlučiti za salatu, rajčice, luk ili papriku. Povrće možete dodati i direktno u meso ako burgere radite sami. Ova metoda ne samo što će povećati količinu vlakana u vašem obroku, nego će osigurati i unos vitamina, minerala i proteina.
Postoje i druge zdrave namirnice koje mogu obogatiti vaše pljeskavice osim povrća, kao što su kvinoja, jaja, ali i gljive koje se posebice dobro slažu s mljevenom govedinom. Osim toga, postoje i hot dogovi od soje i tofua koji su omiljeni među veganima i vegetarijancima, no ne isključivo. Nutricionisti ističu brojne druge zdravstvene prednosti koje ove opcije pružaju u usporedbi s mesom zbog visokog udjela vlakana i proteina, stoga ih ne treba lako odbaciti.
Ukiseljeni dodaci
Ako ste ljubitelj kiselog, lako možete pomoći svojoj probavi. Obroku s roštilja dodajte salatu od kupusa ili kisele krastavce. Osim što ukiseljena hrana pospješuje crijevnu mikrofloru i tako pomaže održati vaš probavni sustav zdravim, također čini čuda za vaš imunitet i sprječava infekcije.
Manje porcije
Kad vam u restoranu serviraju ogroman burger, vjerojatno često pojedete i više nego potrebno jer vam je žao bacati hranu. Ako pak burgere pripremate sami, možete lakše kontrolirati unos hrane i izbjeći nepotrebno prejedanje. Nemojte dopustiti da vam oči budu veće od želuca i odlučite se za razumnu veličinu porcije.
Druge vrste mesa
Tradicionalna pljeskavica za burger pripremljena je od goveđeg mesa, no razmotrite i druge opcije. Mljevena puretina ili piletina predstavljaju alternative koje su nemasnije i lakše za probavu, ali svejedno vrlo ukusne.
Preskočite kečap
Mnogi vole burger ili hot dog obogatiti dodatkom kečapa koji nažalost sadrži visok udio šećera. Bolja alternativa je senf koji ne sadrži ni šećer niti masti. Također, ima nisku kalorijsku vrijednost.
Zdravija peciva
Peciva od bijelog kruha najčešće ne nude ništa osim praznih kalorija lišenih korisnih nutrijenata. Radije se odlučite za drugu vrstu peciva, primjerice integralno ili iz čitavog zrna. Njihov sastav je prirodniji te sadrže više vlakana.
Pročitaj i ovo:
- Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
- Vrijeme je za roštilj, a evo što svaki pravi majstor od roštilja treba znati
- Tutorial: Savršeni vege burgeri
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!