Lijepo vrijeme je kao stvoreno za roštiljanje i uživanje s obitelji i prijateljima na otvorenom. Sa sigurnošću možemo reći da nema boljega od provođenja kvalitetnog vremena vikendom uz finu klopu, osvježavajuće piće i dobro društvo.
Biranje vrtnog namještaja i nije toliko zahtjevno jer je u tom dijelu više stvar ukusa i osobnih preferencija. Međutim, odabir roštilja je nešto drugo. Pravi grill-majstori već znaju brojne razlike u vrstama roštilja i na koje karakteristike treba obratiti pozornost. Ovaj blog je stvoren za amaterske grill entuzijaste i gurmane koji tek kreću u svoju „chill and grill“ pustolovinu.
Emmezeta u asortimanu nudi tri glavne vrste roštilja – plinski roštilj, električni roštilj i roštilj na ugljen. Odluka o kupnji određenog tipa roštilja nije laka. Za vas smo napravili usporedbu sve tri vrste kako bi kupovina roštilja i opreme bila što jednostavnija i bez stresa.
Roštilj na ugljen
Roštilj na ugljen je savršeni izbor za one koji vole tradicionalni način pečenja mesa i povrća. Ono što ovaj roštilj čini posebnim je upravo ugljen koji izgaranjem hrani daje poseban okus.
Prvo pravilo je siguran prostor na otvorenom jer roštilji na ugljen stvaraju visoku temperaturu i puno dima.
Ovakva vrsta roštilja je nešto sporija u pečenju mesa i povrća od ostalih vrsta i zahtjeva iskustvo, pa tako možemo reći da je roštilj na ugljen za prave majstore koji uživaju u tradicionalnom pečenju mesa.
Prednost roštilja na ugljen je to što daje fini dimljeni okus jelu, a nedostatak je to što zahtjeva veći prostor i duže vrijeme pripreme.
Plinski roštilj
Za razliku od roštilja na ugljen, plinski roštilji nemaju pepeo tako da je on super izbor za one koji vole više roštiljati, a manje čistiti.
Za pečenje na plinskom roštilju možete koristiti zemni plin ili onaj iz boce. U slučaju priključivanja na zemni plin, nećete ga moći premještat. Ako koristite plinsku bocu, roštilj će biti mobilan možete ga premještati kako god i gdje god vam odgovara.
Trebate imati puno slobodnog prostora i siguran dotok plina. Koristi se isključivo na otvorenom prostoru gdje ima puno zraka. Potražite hlad u svom dvorištu ili terasi i roštiljajte do mile volje!
Prednost plinskog roštilja je brža priprema i izvorni okus roštilja, a nedostaci su to što iziskuje veliki prostor za korištenje i zauzima više prostora od drugih vrsta roštilja.
Električni roštilj
Ovo je vrsta roštilja koja je najzahvalnija za održavanje, lako se prenosi jednog mjesta na drugo i možete ga bez problema koristiti u zatvorenom prostoru! Možete biti amater ili profesionalac – svako jelo bit će „za prste polizati“!
Prednosti električnog roštilja su jednostavno čišćenje i održavanje i zauzima malo mjesta, a nedostaci su to što troši struju i nema tradicionalnog okusa dima u jelima.
Savjeti za čišćenje i pripremu
Nakon odabira roštilja, kupnje i svega ostalog što dolazi uz to – počinje priprema roštilja. Imate pravi roštilj, baš onaj po vašoj mjeri, ali što dalje?
Pripremite namirnice i roštiljski pribor kao što su pomagala, pladanj, rešetka, pregača i rukavice. Rešetku premažite s debljim slojem masnoće kako se namirnice ne bi ljepile za nju.
Vatru za roštilj možete potpaliti s drvom, ali oprezno s tim jer je bitno znati koju vrstu drva koristiti, a koju ne. Primjerice, drvo bukve je odlično za potpalu roštilja dok je drvo jele, bora ili smreke izuzetno loše. Sva drva koja sadrže smolu se nikada ne bi trebala koristiti za potpalu roštilja. Ugljen možete dodati ovisno o debljini podloge za pečenje i debljini mesa.
Nakon pečenja roštilja rešetku možete oprati s odgovarajućom četkom ili da ju netom nakon pečenja omotate novinskim papirom koji ste namočili u vodi. Rešetku zamotanu u novinski papir ostavite pola sata i nakon toga isperite.
Sve što možeš zamisliti, a da je vezano za roštilje – Emmezeta je tu. Veliki izbor svih vrsta roštilja, a o opremi da i ne govorimo – toga isto ima napretek! Nebitno je jesi li profesionalac ili amater, za sve smo se pobrinuli i opremili svoj asortiman da pristaje svakome.
Roštiljana u Emmezeti čeka samo na tebe!
Naturala Life br. 12
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!