Matcha je fino mljeveni prah zelenog čaja, koji se stoljećima koristi u japanskoj ceremoniji čaja. Bogat je vitaminima A, B6, C i K, kao i cinkom, kalcijem, željezom i magnezijem. Djeluje kao snažan antioksidant s detoksikacijskim učinkom, a usto razbuđuje i opskrbljuje energijom, mnogo dugotrajnije nego kava – pa ima li boljeg načina za započeti dan? Osim za izradu čaja, matcha prah se koristi kao dodatak raznim jelima, mliječnim i voćnim napicima, smoothiejima i desertima, koje obogaćuje vibrantnom zelenom bojom.
Matcha sladoled
Sladoled od matche izvrstan je način da zaokružite obrok nadahnut azijskom kuhinjom ili kao samostalna poslijepodnevna poslastica. A priprema je prava sitnica!
Sastojci
– 400 g kreme od kokosa
– 4 čajne žličice matcha praha
– 1/2 srednje velikog avokada
– 3 žlice javorovog sirupa
– 1/2 čajne žličice vanilije
– 1/4 šalice komadića tamne čokolade
Priprema
Dodajte sve sastojke (osim čokolade) u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ulijte smjesu u posudu za zamrzavanje, pospite komadićima tamne čokolade, pokrijte i zamrznite preko noći.
Čokoladni matcha tart
Čokoladne tortice punjene kremom od kakao maslaca i matcha praha, s bobicama po želji, jedan su od onih ukusnih (a zdravih) recepata u kojima možete uživati bez grižnje savjesti.
Sastojci
Za bazu
– 1 šalica bademovog brašna
– 1 šalica kakao praha
– 4 žlice javorovog sirupa
– prstohvat soli
Za nadjev
– 1/2 šalice kakao maslaca
– 1/4 šalice maslaca od indijskih oraščića
– 1/2 šalice bademovog mlijeka
– 3 žlice meda, javorovog sirupa ili nektar od agave
– 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1/2 čajne žličice Matcha praha (dodajte više ako vam se sviđa jači matcha okus)
Za ukras
– maline
– borovnice
– listići mente
– matcha prah (za posipanje)
Priprema
U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke za bazu. Dodavajte jednu po jednu žlicu javorovog sirupa. Ako je smjesa previše vlažna, stanite na 3 žlice. Dodajte i četvrtu žlicu javorovog sirupa ako je previše suha.
Uljem premažite 4 mini kalupa za kolače. Podijelite smjesu i ravnomjerno pritisnite na dno kalupa.
U maloj tavi, rastopite kakao maslac na laganoj toplini. Dodajte maslac od indijskih oraščića i miješajte dok se dobro ne sjedine. Maknite s vatre i umutite ostatak sastojaka za nadjev.
Prelijte preko čokoladne baze i stavite u zamrzivač oko 2 sata ili preko noći.
Ukrasite malinama, borovnicama i posipom matcha praha.
Sirova zelena torta
Ovaj lažni cheesecake dolazi u sirovoj veganskoj verziji, a osim što izgleda efektno, bit će i odlična poslastica. Zbog suhih šljiva u bazi torte znači da dolazi s malo šećera, a puno vlakana, uz kremozni finiš matcha sloja.
Sastojci
– 1 šalica suhih šljiva (ili datulja)
– 1 šalica badema
– 1 žlica agavinog nektara
– 1 i pol šalica indijskih oraščića (namočenih)
– 1/2 šalice kokosovog ulja
– 1/2 šalice kokosovog vrhnja
– 1/2 šalice agavinog nektara
– 2 žlice Matcha zelenog čaja u prahu
Priprema
U blenderu usitnite suhe šljive. Maknite ih i stavite sa strane.
U blenderu usitnite bademe, dodajte suhe šljive i agavin nektar te ponovno blendajte dok se sastojci ne povežu.
Premjestite smjesu u pladanj, ravnomjerno je rasporedite po dnu posude i utisnite donjom stranom žlice. Držite u hladnjaku dok ne pripremite matcha smjesu.
U blenderu pomiješajte natopljene i ocijeđene indijske oraščiće, kokosovo ulje, kokosovo vrhnje, agavin nektar i Matcha prah. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
Prelijte preko kore i zamrznite 4 sata.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti
• Zelene palačinke – savršeni ljetni zalogaj koje će obožavati i mali i veliki