Tamnoljubičaste sjajne patlidžane najbolje je konzumirati od kolovoza do listopada. Poznati su po svom karakterističnom gorkastom okusu i spužvastoj teksturi. Kako biste izbjegli jako gorke patlidžane izaberite svježe, lagane i srednje velike primjerke sa što manje sjemenki. Mogu se pripremiti na više načina, ali ako ih zapečete u pećnici u kombinaciji s parmezanom – nikako ne možete pogriješiti.
Sastojci
• 3 patlidžana, oguliti i izrezati na tanke ploške
• 2 jaja, istući
• 450 g krušnih mrvica
• 700 ml prethodno pripremljenog umaka od rajčice, maslinovog ulja, češnjaka i bosiljka
• 500 g mozzarelle, narezati
• 40 g naribanog parmezana
• Bosiljak
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
2. Umočite ploške patlidžana u brašno, jaja, a zatim u krušne mrvice. Ispržite ih kratko na hladno prešanom suncokretovom ulju.
3. Pripremite umak za špagete od 10 velikih rajčica, maslinova ulja, češnjaka i bosiljka ili ga kupite gotovog u trgovi zdrave hrane.
4. U manju posudu za pečenje ulijte umak za špagete i rasporedite ga tako da prekrije dno. Po umaku rasporedite i ploške patlidžana te dodajte mozzarellu i parmezan. Nastavite nizati slojeve u vis po istom principu i završite sa sirom. Na vrh dodajte bosiljak.
5. Pecite u zagrijanoj pećnici 35 minuta dok patlidžani ne dobiju zlatno-smeđu boju.
U slast!