Breskve su se još prije 4000 godina uzgajale na Tibetu i Kini, da bi potom iz Grčke i Rima osvojile i ostatak Europe. Predstavljaju dobar izvor kalija, vitamina C i karotena, a studije su pokazale da posjeduju i antioksidativna svojstva. Također, smatra se da breskve pridonose smanjenju krvnog tlaka i zdravlju srca, štite vid te proljepšavaju kožu, a čak se i dovode u vezu sa sprečavanjem određenih vrsta karcinoma. Za slatki ljetni deset koji se poigrava s toplo-hladnom kombinacijom namirnica, bacite breskve na grill-tavu i poslužite ih uz kremasti nadjev od mascarpone sira, meda i javorovog sirupa.
Sastojci
– 6 breskvi, prerezanih na pola
– maslac (za premazivanje)
– pola šalice narezanih badema (za ukras)
– 200 g mascarpone sira
– 1 žlica javorovog sirupa
– 1 žlica meda
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema
U maloj zdjeli pomiješajte sir mascarpone, javorov sirup, med i ekstrakt vanilije. Odložite sa strane.
Premažite breskve maslacem. Zagrijte grill-tavu i prepolovljenu stranu breskve prema dolje. Pecite 2-3 minute.
Poslužite breskve uz žlicu kreme od mascarpone sira i kriške badema.7
Pročitaj i ovo:
• Ljetni smoothie od breskve dolazi uz tajni protuupalni sastojak
• Dva lagana ljetna deserta s malinama u glavnoj ulozi