Tražite neke druge trikove za rashlađivanje osim skrivanja od sunca pod najbližom klimom? Dok temperature strmoglavo rastu, postoje korisni savjeti i recepti koji će pomoći rashladiti tijelo iznutra i zadržati taj divan osjećaj svježine.
Još uvijek u svoju čašu stavite više leda nego vode? Krivo – voda sobne temperature najbolji je izbor za osvježenje. Iako je primamljivo, konzumiranje ledeno hladnih pića otežat će organizmu proces probave hrane. S druge strane, voda sobne temperature olakšat će hlađenje i hidratiziranje organizma – za bolji efekt, ubacite krastavce i svježu metvicu.
I dok kuhanje može biti pravi užitak, u ljetnim je danima manje privlačno trošiti vrijeme u toploj kuhinji i pripremati obrok u kojem čak ne možete ni uživati jer su vrućine nepodnošljive. Kako se nalazimo usred ljetnih vrućina, jedenje vruće ili teške hrane ne čini se ukusnim ili ugodnim. Međutim, postoje mnoge namirnice koje pomažu ohladiti tijelo iznutra kroz ove ljetne mjesece – zeleno lisnato povrće, tikvice, mahune, rajčice, krastavci, lubenica, ananas, breskve, mango, metvica, dinja… Sve ove namirnice idealne su za grickanje same ili budite kreativni pa ih pomiješajte u nekom šarenom ljetnom receptu, poput ovih koji slijede u nastavku.
Grčka salata za rashlađivanje
Na tradicionalnu grčku salatu naići ćete u svakom grčkom restoranu. Savršena salata za uživanje u ljetnom obilju, ali i osvježavajuća poslastica u bilo koje doba godine.
Sastojci
– 4-5 velikih rajčica
– 1 krastavac
– 1 paprika (zelena)
– 1 veliki luk (crveni)
– feta sir
– desetak grčkih maslina
– maslinovo ulje
– origano
– sol, papar
Priprema
Operite i očistite povrće, narežite rajčice, krastavac papriku i luk na komadiće veličine zalogaja. Stavite u zdjelu, pospite origanom i maslinovim uljem.
Prije posluživanja, na vrh stavite feta sir te pospite origanom i paprom. Ubacite masline i poslužite.
Nije gazpacho, nego ajoblanco
Hladna gazpacho juha nadaleko je poznata, a ništa manje ukusna nije ni bijela kremasta juha s bazom od badema. Datira iz vremena maurske vladavine Španjolskom, prije nego što je rajčica stigla na Iberski poluotok, što čini ajoblanco originalnom španjolskom juhom.
Sastojci
– 60 g kruha, starog jedan dan
– 700 ml vode
– 200 g oguljenih badema
– 3 češnja češnjaka
– 6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja (ili više, prema potrebi)
– 2 žlice octa
– sol (prema ukusu)
Savjet više: Možete upotrijebiti grožđe ili lubenicu za ukrašavanje ajoblanco juhe i dati joj jedinstveni štih.
Priprema
Namočite kruh u vodi, oko 15 minuta, dok se ne razmoči. Stavite omekšani kruh i vodu u blender, zajedno s bademima, češnjakom i maslinovim uljem. Miksajte dok smjesa ne postane kremasta i homogena. Prema ukusu, začinite soli i octom.
Prebacite juhu u zatvorenu posudu i rashladite u hladnjaku, 2-3 sata. Kad poslužujete juhu, prvo u dno posude stavite ohlađenu lubenicu narezanu na kockice (ili grožđe ili dinju), a zatim prelijte hladnom juhom.
Što je ceviche?
Je li sirovo? Je li kuhano? To je ceviche, jedinstveno jelo iz Južne Amerike, usvojeno od drevnih Inka iz Ekvadora i Perua. Smatra se nacionalnim jelom u obje zemlje, a riječ je o plodovima mora mariniranima u soku limete i drugih citrusa.
Sastojci
– 600 g svježe ribe ili plodova mora
– 3/4 šalice soka limuna ili limete
– 1/4 šalice maslinova ulja
– sol, prema ukusu
Priprema
Ubacite sve sastojke u veliku posudu i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta ili do 3 sata. Poslužite uz salatu.
Savjet više: Budući da se u osnovi jede sirovo, pobrinite se da kupite najsvježije plodove mora. Iako ih kiselina „skuha", radi sigurnosti možete ih prvo blanširati 1 do 2 minute u kipućoj vodi. To se često radi ako se za chevice koriste lignje, hobotnice, škampi ili drugi školjkaši.
Pasta al Limoni
Limun vjerojatno nije prvi sastojak koji vam padne na pamet kad pomislite na talijansku kuhinju. No, upravo su limuni proslavili Amalfi obalu, i izgleda da se odlično slažu s tjesteninom.
Sastojci
– 400 g linguina, tagliolina ili špageta
– 2 organska neprskana limuna
– 150-200 ml vrhnja za kuhanje
– 50 g parmezana
– 1 nasjeckani svježi peršin
– 50 g maslaca
– sol, papar
– 1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
Priprema
Naribajte limunovu koricu, pazeći da srž (bijeli dio) ostane netaknut. Trebali biste dobiti jednu žlicu limunove kore. Prerežite limune na dva dijela.
Stavite na vatru posudu s vodom za kuhanje tjestenine. Iscijedite sok od jednog limuna u vodu. Kad voda proključa, dodajte sol i tjesteninu.
U međuvremenu, zagrijte maslinovo ulje i maslac u tavi. Dodajte koricu limuna i propirjajte, dok limun ne zamiriši. Zatim u posudu dodajte vrhnje, dobro promiješajte, dodajte naribani parmezan, prstohvat soli i mljeveni papar te kratko prokuhajte. Kad se malo ohladi, umiješajte i peršin.
Skuhajte tjesteninu al dente. Odvojite jednu zaimaču vode u kojoj se kuhala tjestenina i dodajte smjesi limuna i vrhnja. Isperite tjesteninu i prebacite je u tavu s umakom. Dobro izmiješajte i poslužite odmah, posuto naribanom limunovom koricom, peršinom i parmezanom.
Indijski trik za osvježenje
Lassi je piće nastalo u Indiji, na bazi jogurta koji se miješa s vodom i začinima, uz dodatak voća – mango je prvi izbor, ali možete kombinirati i drugo voće po želji.
Sastojci
– 1 vrlo zreli mango
– 5 kockica leda
– 125 ml hladnog jogurta
– prstohvat kardamoma
– malo mlijeka ili vode (po izboru)
Priprema
Očistite i narežite mango i stavite ga u blender. Dodajte kockice leda i usitnite ih u blenderu. Zatim dodajte jogurt i kardamom te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je smjesa pregusta (što ovisi o konzistenciji jogurta i sočnosti manga), dodajte malo mlijeka ili vode. Ulijte u čašu i uživajte.
Pročitaj i ovo:
• Gastro putovanje kroz Španjolsku: Od tortilje do paelle
• Harira, tagine i kus kus – istraži okuse tradicionalnih marokanskih jela
•Okusi Libanona – tamo gdje je hrana sinonim za druženje