Ne postoji bolji osjećaj od rezanja zrele, sočne lubenice, one za koju jednostavno znate da će biti savršeno ukusna. Kada organizirate zabavu ili roštilj, lubenica nije samo izvrstan zalogaj ili desert za sve goste – ona je prava ljetna poslastica.
A što s ostacima? Smrznuta lubenica uvijek je dobra ideja jer tako možete produljiti rok trajanja ovom osvježavajućem voću i uživati u njemu čak i nakon što ljetna sezona prođe.
Kako zamrznuti i odmrznuti lubenicu?
Vjerovali ili ne, zamrzavanje lubenice je jednostavno i zahtijeva minimalnu pripremu. Ako imate puno prostora u zamrzivaču, razmislite o upotrebi dva lima za pečenje kako biste ubrzali proces. Evo kako zamrznuti lubenicu:
- Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
- Narežite lubenicu na kockice ili kriške, pritom joj uklonite koru i sve sjemenke.
- Stavite komade lubenice na lim za pečenje, pazite da ostavite mjesta između svakog (inače će se zalijepiti).
- Stavite lim za pečenje u zamrzivač na nekoliko sati, ili dok se lubenica potpuno ne smrzne.
- Izvadite smrznutu lubenicu iz zamrzivača i premjestite je ili u vrećicu za pohranu prikladnu za zamrzavanje ili u hermetički zatvorenu posudu za pohranu.
- Označite lubenicu datumom kada je smrznuta i uživajte u njoj od 9 mjeseci do godine dana.

Kada stigne vrijeme za uživanje u lubenici koju ste ubacili u zamrzivač, slijedite ove korake:
- Kako biste ispravno odmrznuli smrznutu lubenicu, izvadite je iz zamrzivača i stavite u hladnjak.
- Točno vrijeme odmrzavanja ovisi o tome kako planirate koristiti svoju lubenicu. Ostavite lubenicu da se potpuno otopi u hladnjaku do 24 sata.
- Ako želite koristiti malo smrznutu lubenicu za smoothieje ili deserte, provjerite je li lubenica u hladnjaku svakih 5 do 10 sati, dok ne dobijete teksturu koju želite.
Kako koristiti lubenicu koja je bila smrznuta? Budući da smrznuta lubenica možda neće imati istu hrskavu teksturu nakon što se odmrzne, možda biste se trebali kloniti voćnih salata i uživati u njoj kao dodatku smoothiejima, desertima i pićima.
Pročitaj i ovo:
- Idealni za ljeto: 10 najsočnijih vrsta voća s najvećim udjelom vode
- Lubenica, masline i za’atar glavne su zvijezde ove osvježavajuće ljetne salate
- Lubenica – kako je pravilno čuvati da ostane što dulje sočna i svježa?







