Nema većeg ljetnog užitka nego zagristi slatku, sočnu lubenicu. Svježi okus, tekstura, prekrasna boja – savršenstvo! Ali mnogi ljubitelji ovog atraktivnog voća nažalost su se susreli sa škrobastom, neukusnom kriškom – i velikim razočaranjem.
Ove sezone neka vaša lubenica bude svježa i ukusna uz naše savjete za pohranjivanje ali i pametnu kupovinu što kvalitetnijeg komada ovog ljetnog hit voća.
Kako kupiti lubenicu
Prvi korak za očuvanje svježine lubenice jest kupnja što kvalitetnijeg komada. Bez obzira koju veličinu tražite, želite lubenicu čvrste kore. Ako možete pritisnuti prst u nju, to nije dobar znak.
Pokušajte pronaći lubenicu bez udubljenja i posjekotina – kada tapkate po njoj, trebala bi zvučati šuplje, poput bubnja. To znači da unutra ima ukusnog voća i soka koji samo čekaju da ih okusite.
Kako čuvati lubenicu
Ako je ne pojedete odmah, spremite je na radnu površinu, ali dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Stručnjaci predlažu da lubenice ne stoje na sobnoj temperaturi kako bi se zadržale hranjive tvari i okus. U klimatiziranim ili hladnijim vremenskim uvjetima, svježa će se lubenica dobro držati jedan do dva tjedna. Prema savjetima stručnjaka temperatura od 12 °C je idealna za skladištenje cijele lubenice.
Ako je lubenica zrela, a nemate vremena da je pojedete, ne paničarite. Ali nemojte je ni rezati. Stavite je cijelu u hladnjak, gdje će ostati svježa još dva do tri tjedna. Niska temperatura u hladnjaku, naime, usporit će proces zrenja.
Kako čuvati izrezanu lubenicu
Kada je poželite jesti, prvo je temeljito operite izvana i oštrim kuharskim nožem odrežite donji dio kore, ostavljajući ravnu površinu za ostatak rezbarenja. Odavde možete napraviti kriške lubenice u obliku trokuta, kocke ili kuglica. Ako više volite jesti lubenicu hladnu, svježe komade stavite u hladnjak na sat vremena nakon što ih izrežete. Provjerite je li sva izrezana lubenica dobro zamotana, u hermetički zatvorenoj posudi za pohranu hrane ili u plastičnoj foliji (ili ekološki prihvatljivoj alternativi) kako biste sačuvali teksturu i sočnost.
Kako čuvati sok od lubenice
Sok od lubenice je najbolji kada je hladan, pa ga držite u hladnjaku u zatvorenoj posudi do četiri dana. Sok se nakon nekog vremena može pretvoriti u talog, pa ga promućkajte prije nego što ćete ga piti.
Kako čuvati koru lubenice
Prije nego što bacite koru koju ste odvojili od mesa lubenice, razmislite o kiseljenju! Ukiseljena kora lubenice popularan je južnjački začin i može se koristiti u raznim jelima ili jesti samo kao međuobrok. No, postoji i puno zabavnih ideja za sve koji žele eksperimentirati s korama. Primjerice, možete je ispeći, pirjati, samljeti u gazpacho, nasjeckati u quiche, koristiti kao dodatak za mesne kolače i još mnogo toga. Njezine primjene su (gotovo) beskrajne za slatka i slana jela, plus, već ste je platili, pa je neka vrsta besplatnog bonusa.
Možete li zamrznuti lubenicu?
Da, možete je zamrznuti, ali nikako ne cijelu. Ne biste je mogli smrznutu uopće rezati, a i postala bi jako kašasta te ovisno o sadržaju soka – može prsnuti u zamrzivaču!
Ipak, zamrzavanje lubenice može dati vrlo ukusne rezultate i odličan je način protiv bacanja hrane. Smrznuta lubenica može ostati u zamrzivaču oko godinu dana, a za pravilno zamrzavanje slijedite korake u nastavku:
- Lubenicu narežite na komadiće, najbolje na kuglice ili kocke jer se lako koriste u raznim jelima.
- Uklonite sjemenke.
- Komade lubenice raširite u pleh obložen papirom za pečenje, pazeći da se ne dodiruju.
- Stavite pladanj u zamrzivač na nekoliko sati da se komadi brzo zamrznu. Potom premjestite smrznute komade u spremnik ili vrećicu za zamrzavanje, označite datumom i spremite u zamrzivač.
Ove još uvijek ukusne komadiće lubenice možete koristiti u hladnim ljetnim pićima, poput gazirane vode, limunade ili sezonskih koktela. Ako želite cijeđeni sok, zamrznite ga u kalupima za sladoled i uvijek ćete imati na raspolaganju osvježavajuću poslasticu. Smrznuta lubenica može biti ukusna i u smoothiejima ili umiješana u koktele.
Pročitaj i ovo:
- Lubenica: Savršen sastojak za koktele koji će vam uljepšati ljeto
- Ananas i lubenica – glavne zvijezde savršenog ljetnog smoothieja
- Idealni za ljeto: 10 najsočnijih vrsta voća s najvećim udjelom vode