Osim što je prepoznat kao odličan začin u kuhinjama diljem svijeta, ljekovita svojstva đumbira ipak su glavni razlog njegove popularnosti. Možda je najpoznatija činjenica da đumbir pomaže u ublažavanju mučnina i povraćanja te kod probavnih tegoba – ne samo da smiruje želudac, nego olakšava nadutost i zatvor te poboljšava apsorpciju hranjivih tvari. No, osim toga, đumbir sadrži i antioksidativna, antimikrobna i protuupalna svojstva – zato je „čašica“ đumbira rano ujutro odličan način da započnete dan, što će probuditi vaš metabolizam i energizirati vas.
Đumbir i limun„na eks“
Đumbir i limun prava su kombinacija koja jamči dozu zdravlja. Osim spomenutih prednosti, đumbir će pobuditi probavni sustav, a sok od limuna također ima brojne koristi jer je dobar izvor vitamina C koji može pridonijeti radu imunološkog sustava i poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, a svoj doprinos daje i zdravlju kose, kože i noktiju.
Sastojci
– 2-3 cm korijena đumbira
– 1/2 jabuke (zlatni delišes ili gala)
– sok od pola limuna
Priprema
Đumbir i jabuku očistite te narežite na manje komadiće. Ubacite u sokovnik pa dodajte sok od limuna. Napravite sok i popijte „na eks“.
Savjet više: ako nemate sokovnik, napitak možete napraviti i u blenderu. Po potrebi dodajte malo vode, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu i procijedite kroz fino sito kako biste odvojili sok od pulpe.
Kratka za razbuđivanje
Uz đumbir, kurkuma je još jedan snažan protuupalni začin poznat po prisustvu hranjivih tvari koje pridonose zdravlju srca i imunološkog sustava, i to ponajprije zahvaljujući sastojku kurkuminu. Uparivanje crnog papra i kurkume može poboljšati njezino djelovanje, jer crni papar sadrži piperin, sastojak koji povećava bioraspoloživost kurkume.
Sastojci
– sok od 1 limuna
– 5 cm svježega korijena đumbira
– 3 cm svježega korijena kurkume (ili 1 čajna žličica kurkume u prahu)
– 1/2 čajne žličice svježe mljevenog papra
– 1/2 čajne žličice cimeta
Priprema
Očistite i narežite đumbir i kurkumu na sitne dijelove. Ubacite u blender i usitnite. Dodajte cimet, papar i sok od limuna te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Procijedite kroz sito s finom mrežicom (po potrebi dodajte malo vode).
Savjet više: umjesto da svako jutro pripremate čašicu soka, napravite više i čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenici u hladnjaku, do tjedan dana.
Mrkva i đumbir
Budući da đumbir dolazi s ponešto ljutine, slatkoća mrkve će ublažiti njegov okus, a ujedno osigurati zdravstvene prednosti za tijelo – mrkva se ubraja među najbogatije izvore karotenoida provitamina A, koji blagotvorno djeluje na vid i imunološki sustav.
Sastojci
– 2-3 cm korijena đumbira
– 1 mrkva srednje veličine
– 1 veliki limun
Priprema
Operite sve sastojke i nasjeckajte ih na manje komade. Ogulite limun, ostavljajući većinu bijelih dijelova i mesa. Narežite na kriške i ukloniti sve sjemenke.
Protisnite sastojke kroz sokovnik i poslužite u malim čašicama – najbolje ih je popiti u jednom ispijanju.
Đumbir u zelenom
Đumbir u ovoj „žestici“ s dodatkom zelenog ječma dolazi kao prava injekcija za imunitet. Ječmena trava u prahu bogat je izvor vlakana i klorofila, uz širok spektar vitamina i minerala – uključujući vitamine B-skupine, C i E te željezo i kalcij.
Sastojci
– 2-3 cm korijena đumbira
– 1/2 male zelene jabuke
– 1 šaka mladog špinata
– 1 veliki limun
– 1/2 čajne žličice zelenog ječma u prahu
– prstohvat papra (po želji)
Priprema
Očistite jabuku i đumbir pa ih narežite na manje komade. Ogulite limun i narežite ga na kriške, uklanjajući sjemenke.
Protisnite sastojke kroz sokovnik – ako ga nemate, koristite blender pa procijedite da biste dobili sok.
Po želji na vrh dodajte prstohvat papra.
Pročitaj i ovo:
• Kurkuma i đumbir zajedno u protuupalnom toniku
• Sok od jabuke, celera i đumbira za zdravlje štitnjače
• Energizirajmo se uz limun, đumbir i med!