Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Cinque Terre: 7 lokacija koje svakako morate posjetiti
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Dragana Klarić: Kako napraviti antivirusnu mješavinu eteričnih ulja?
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Lidija Marković Rosati: Vježbe koje će vas vratiti na ‘pravi put’
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Kultni američki brend za njegu kože CeraVe napokon u Hrvatskoj
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
158

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

  • Zdravi recepti

Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

Najtraženiji mladi veganski chef podijelio je neke od svojih omiljenih recepata – od 'ribe' s krumpirićima, veganskih burgera do smotuljaka s kruhovcem – koji će se odlično uklopiti u lagana ljetna druženja uz hranu

  • Posted on 4. kolovoza 2019.7. listopada 2019.
  • 8 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Planetopija
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Kulinarska zvijezda Gaz Oakley trenutno je jedan od najtraženijih mladih veganskih chefova – njegov Youtube-kanal avantgardevegan prati više od pola milijuna pretplatnika, a brojni pratitelji na Instagramu prate njegove objave u potrazi za novom dozom kulinarske veganske inspiracije. Ljubav prema kuhanju usadio mu je otac, kuhati je počeo čim je narastao dovoljno da dosegne kuhinjsku radnu površinu, a kasnije se školovao za profesionalnog chefa. U jednom ga je trenutku strast prema sportu umalo odvela u nacionalni ragbijaški tim, no kuhanje je ipak prevladalo. San mu je jednoga dana otvoriti vlastiti restoran, kad na YouTube-kanalu avantgardevegan dosegne milijun pratitelja, otkrio je simpatični Gaz za Naturala Life.

Obožava raditi veganske specijalitete koji su što vjernije kopije mesnim inačicama, a svoj svijet neodoljivih veganskih jela pretočio je u kuharicu Vegan 100 posto, u kojoj je predstavio najdraža jela koja je stvarao u počecima veganstva pa sve do danas. Na hrvatskom je jeziku možete čitati u izdanju Planetopije, a kao zajednički gost Planetopije i Makronove u svibnju je gostovao u Zagrebu, kad je predstavio svoju kuharicu i svoj rad.

Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

– Planet na kojem živimo treba nas sad više nego ikad. Svi mi možemo unijeti male promjene u svoj životni stil i napraviti nešto pozitivno. Naša prehrana, potrošačke navike, način na koji putujemo, koristimo vodu ili se brinemo o otpadu – sve su to stvari koje jednostavno možemo promijeniti na bolje. Budućim generacijama dugujemo te promjene – kazao je Gaz tom prilikom.

Na veganstvo je prešao prije četiri godine i to je bila najbolja odluka koju je ikada donio, otkrio nam je nakon predstavljanja knjige u Zagrebu. – Osjećam se odlično u svojoj koži, a također sam uspio izgraditi nešto veliko kroz pokret Avant Garde Vegan, koji definitivno pomaže inspirirati postojeće vegane i pokazati neveganima koliko dobra veganska hrana može biti.

Ako ste veganski početnik, želite samo iskušati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima, tada će vas Gazova kuharica nadahnuti da isprobate nešto novo. U knjizi vas čeka više od 100 recepata koji pršte bojama i okusima, a mali uvid u svijet veganskih delicija u režiji Gaza Oakleyja donose sljedeći recepti.

Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

"Riba" i čips s kremastim graškom i tartar-umakom

Klasičan engleski obrok fish and chips u ovoj varijanti krije malu zamku – riba uopće nije riba, nego je tofu zapržen u pivskom tijestu. No, krumpirići su i dalje krumpirići, a cijela je kombinacija jednostavno neodoljiva.

Sastojci (za 4-5 osoba)

Za čips:
– 5 srednje velikih krumpira
– 2 žlice običnog svenamjenskog brašna
– 4 žlice maslinova ulja
– prstohvat soli i papra

Za „ribu“:
– otprilike 1 litra (4 šalice) suncokretova ulja
– 1 blok čvrstog tofua od 400 g, ocijeđenog i osušenog
– 1 veliki list nori-alge (20 x 18 cm)
– sok 1 limuna
– 50 g (1/4 šalice) običnog svenamjenskog brašna
– 50 g (1/4 šalice) kukuruznog brašna
– 75 ml (1/3 šalice)  piva
– 75 ml (1/3 šalice) mineralne vode
– prstohvat morske soli

Za kremasti grašak s mentom:
– maslinovo ulje, za pečenje
– 2 glavice ljutike, sitno nasjeckane
– 300 g (2 šalice) smrznutoga graška
– 235 ml (1 šalica) povrtnog temeljca
– 2 žlice svježeg limunova soka
– 1 žlica sitno nasjeckane
– svježe metvice
– prstohvat soli i papra

Za tartar-umak:
– 250 g (1 šalica) veganske „majoneze“
– 3 žlice kapara, ocijeđenih i nasjeckanih
– 3 žlice grubo nasjeckanih kiselih krastavaca
– 1 mala glavica ljutike, sitno nasjeckane
– 1 žlica svježeg limunova soka
– 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
– prstohvat soli i papra

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 °C i masnim papirom obložite lim za pečenje.

Prvo napravite čips: operite i narežite krumpire u oblik čipsa po svom izboru.

Prekrijte narezani krumpir vodom u velikom loncu, dodajte prstohvat soli i stavite na srednju vatru.  prokuha, kuhajte još 2 minute, a zatim ga ocijedite. Prethodno kuhanje čipsa pomaže da on bude sasvim mekan iznutra –ovo preporučujem ako volite čips od većih komada.

Rasporedite kuhani krumpir na pliticu za pečenje i pospite običnim brašnom, pazeći da je svaki komad lagano prekriven. Prelijte maslinovim uljem i pospite solju i paprom, zatim pecite oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatan i hrskav.

Dok se čips peče, vrijeme je da napravite ono što će predstavljati ribu. Ulijte suncokretovo ulje u veliki lonac i stavite na srednju vatru ili namjestite fritezu na 180 °C. Ako koristite lonac, napunite ga samo do pola kako biste spriječili prelijevanje kada u njega stavite tofu.

Izrežite blok tofua u pravokutnike ili u oblik fileta. Koristeći škare, izrežite nori u komade iste veličine i oblika kao što su fileti tofua. Nori sliči na riblju kožu i također ima izvrstan morski okus.

Stavite nori na tofu i iscijedite po tome malo limunovog soka da se bolje zalijepi. Stavite sa strane dok brzo ne umutite tijesto od piva. Pomiješajte brašna i sol u zdjeli za miješanje, zatim ulijte pivo i vodu. Miješajte drvenom kuhačom dok se ne formira gusto tijesto. Ostavite sa strane nekoliko minuta da se slegne.

Za to vrijeme pripremite kremasti grašak s mentom. Pirjajte luk na tavi s malo maslinova ulja dok ne omekša. Dodajte grašak, temeljac i limunov sok i kuhajte na srednjoj vatri dok ne uzavre. Štapnim mikserom izblendajte dok ne bude kremasto, zatim umiješajte mentu i prstohvat soli i papra. Održavajte toplim do posluživanja.

Pomiješajte sve sastojke za tartar-umak u zdjeli pa ostavite sa strane dok ne budete spremni za posluživanje.

Sada bi ulje već trebalo biti dovoljno vruće za prženje tofua. Trebali biste vidjeti laganu maglicu iznad ulja u loncu, no da biste bili sigurni, ubacite komadić kruha u ulje – ako brzo izroni na površinu i pozlati, ulje je dovoljno vruće.

Umačite odvojeno svaki komad tofua obloženog norijem u tijesto i zatim ga vrlo pažljivo spustite u ulje. Pržite dok tijesto ne pozlati, otprilike 4 minute, zatim prebacite na tanjur obložen kuhinjskim papirom da upije višak ulja. Posolite.

Izvadite čips iz pećnice, poslužite s ribom od tofua, kremastim graškom i tartar-umakom.

Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

Meksikanac-burger

Burgeri od slanutka, graha i kukuruza, posluženi uz šalšu od rajčice, bit će dobrodošlo osvježenje vašem meniju kad se zaželite bezmesnog obroka. Treba li uopće napominjati da su odlični?

Sastojci (za 4 burgera)

Za burger:
– 200 g (1 šalica) slanutka
 – 90 g (1/2 šalice) crvenoga graha
– 80 g (1/2 šalice) smeđega graha
 – 200 g (1 šalica) slatkoga kukuruza
 – 2 mlada luka, sitno nasjeckana
 – 1 mala crvena čili-papričica, sitno nasjeckana
 – šaka korijandra
– 1 žlica chipotle-paste ili neke druge čili-paste u koju ste umiješali žličicu dimljene crvene paprike
 – 5 žlica brašna od heljde
 – sok i korica 1/2 limete
– 1 žlica meksičkih začina
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja malo kokosova ulja, za prženje

Za šalšu od rajčice:
– 2 zrele rajčice, sitno nasjeckane
– šaka svježega korijandra
– 1/2 crvenog luka, narezanog na tanke kolutove
 – 1 svježa čili-papričica jalapeño, sitno nasjeckana
 – 1 češanj češnjaka
– zgnječen sok 1 limete

Priprema   

Zagrijte pećnicu na 180 °C i obložite lim za pečenje masnim papirom.

Za burgere jednostavno sve sastojke stavite u blender. Blendajte dok se ne počne stvarati smjesa. Možda ćete morati sastrugati smjesu sa stijenki blendera nekoliko puta, ali nemojte prejako izblendati jer ćete dobiti pastu. Neka burgeri zadrže nešto teksture!

Kad ste završili s blendanjem, oblikujte rukama 4 burgera od smjese. Lakše ih je podijeliti u 4 kugle jednake veličine i zatim ih pritisnuti i oblikovati u oblik burgera na radnoj površini. Stavite burgere na lim za pečenje.

Zagrijte tavu za pečenje s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri i dodajte malo kokosova ulja. Pecite dva po dva burgera dok ne pozlate (otprilike 2 minute sa svake strane). Stavite ih natrag na lim, pa u pećnicu, neka se peku još 12 minuta.

Za to vrijeme pripremite šalšu od rajčice (pomiješajte sve sastojke u zdjeli).

Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

Kruhovac i shiitake-gljive s umakom za roštilj

Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake-gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.

Sastojci (za pet osoba)

– 2 x 400 g konzerve mladoga kruhovca u vodi/rasolu
– 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
– 1 žličica sušene kadulje
– 1 žličica dimljene paprike
– 1 žličica kajenskog papra
– 1 žličica mljevenoga kumina
– 1 žličica šećera
– 1 žlica kokosova ulja
– 1 crveni luk, sitno nasjeckan
– 120 g (1 i pol šalica) shiitake-gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
– 240 g (1 šalica) umaka za roštilj

Za posluživanje:
– 4 glavice mlade zelene salate
– šarena salata od kupusa
– tostirani indijski oraščići

Priprema

Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.

Kad ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.

Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute neprestano miješajući.

Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.

Kada dobiju zlatnu boju, dodajte začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.

Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući.

Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.

Veganska kulinarska zvijezda Gaz Oakley s nama dijeli svoja tri omiljena recepta

Šarena salata od kupusa

Ova raznobojna salata nevjerojatan je dodatak mnogim jelima, pogotovo smotuljcima s kruhovcem. Osim toga, kupus i mrkva čine je hrskavom i osvježavajućom, idealnom za ljetna druženja.

Sastojci (za 3-4 osobe)

– 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
– 3 mrkve, oguljene i naribane
– 1 crveni luk, tanko narezan
– šaka korijandra, sitno nasjeckanog
– 6 žlica veganske „majoneze“
– po prstohvat morske soli i papra

Priprema

Dobro pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli. Provjerite je li dovoljno začinjeno pa poslužite.

Umak za roštilj

Kakav bi to roštilj bio bez slasnog umaka? Brzinski smućkajte domaći BBQ-umak od rajčice i začina – tako jednostavno, a za prste polizat’.

Sastojci (za oko 200 ml)

– 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
– 2 žličice javorovog sirupa
– 2 žlice tamari ili shoyu-umaka
– 1 žlica bijelog vinskog octa
– 1/4 žličice kajenskog papra
– 1/4 žličice dimljene paprike
– 1/4 žličice češnjaka u prahu
– 1/4 žličice senfa u prahu
– 1-2 kapi tekućeg dima

Priprema

Dodajte sve sastojke u lonac s debelim dnom i miješajte na slaboj vatri. Zapravo samo trebate pustiti da se okusi pomiješaju. Zagrijavajte oko 4 minute.
Uklonite s vatre, ostavite da se ohladi oko minutu, zatim ulijte u sterilizirane staklenke ili posude i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do tjedan dana.

Recepti su preuzeti iz kuharice Vegan 100 % velške kulinarske zvijezde Gaza Oakleyja, u izdanju Planetopije

www.planetopija.hr

 

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Ledeni čaj od đumbira, kurkume i limuna savršeno osvježava i tjera vrućine

  • Posted on 31. srpnja 2019.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Mršavljenje

Nutricionistica Alma Bunić savjetuje: brza dijeta – da ili ne?

  • Posted on 4. kolovoza 2019.7. listopada 2019.
  • Autor: Viktorija Antolković
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ovaj zeleni smoothie je hidratantan kao tri čaše vode

  • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci

  • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Ukusno i zdravo: Domaći kukuruzni kruh bez glutena

  • Posted on 7. veljače 2021.5. veljače 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vruća čokolada: 5 koraka do zdravije verzije omiljenog zimskog napitka

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdrava zamjena za kavu: Isprobajte prefini latte od đumbira

  • Posted on 28. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Niskokalorični smoothie s potpisom doktorice Alenke Brozine

  • Posted on 27. siječnja 2021.27. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brzo & zdravo: Ideje za ručak kad nemate vremena (a ni volje)

  • Posted on 12. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Detoks nakon blagdana: 6 smoothieja koji će vas očistiti od svih toksina

  • Posted on 4. siječnja 2021.4. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija

    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • 5 min
    • Foto: Depositphotos
    Pročitaj
  • Mirna Medaković Stepinac: “Prepuštam se i uvijek uzimam najbolje od života”

    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • 5 min
    • Foto: Studio Mihoci
    Pročitaj
  • Mršavljenje: Kako konzumacija jaja može pomoći u održavanju linije?

    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Joga poslije posla: Vježbe koje će popraviti štetu nastalu od sjedenja

    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Kako u samo 3 koraka postići bolju probavu i više energije?

    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Promo Pr
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Cinque Terre: 7 lokacija koje svakako morate posjetiti
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Dragana Klarić: Kako napraviti antivirusnu mješavinu eteričnih ulja?
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Lidija Marković Rosati: Vježbe koje će vas vratiti na ‘pravi put’
    • Posted on 25. veljače 2021.25. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    Kultni američki brend za njegu kože CeraVe napokon u Hrvatskoj
    • Posted on 24. veljače 2021.24. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
158
Najnovije objave
  • Mara Doljak: Vježbe koje otvaraju srce prema bezuvjetnoj ljubavi
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Ekološki održiva putovanja: 3 destinacije koje će vas oduševiti
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Problemi s kožom: Kada je vrijeme za posjetu dermatologu?
    • Posted on 23. veljače 2021.23. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Mirta Lozančić: “Bogatstvo biljnih vrsta i lošinjski zrak su vječita inspiracija prirodne kozmetike Mirta”
    • Posted on 22. veljače 2021.22. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići