Ušećereni bademi tradicionalno su dalmatinsko jelo. Naša Maja Matus donosi recept po kojem ih priprema, a više o Maji i inspiraciji za njenu kuhinju potražite na Dalmatia Gourmande blogu.
Ušećereni bademi
Potrebni sastojci: ·
- 200 g badema
- 200 g kristal šećera
- 200 ml hladne vode
Priprema:
Pomiješajte bademe, šećer i vodu u tavi pa stavite kuhati na srednje jakoj vatri.
Kuhajte neprestano miješajući drvenom kuhačom! Nakon nekog vremena šećer će se otopiti. Nakon 10 minuta kuhanja, primjetit ćete kako se šećer karamelizira. U ovom trenutku vrlo je bitno da neprestano miješate jer će se šećer početi pjeniti i nakon toga će se smjesa zgusnuti. Miješajte bademe sve dok smjesa ne postane suha tako da se odvaja od stijenki tave (sva tekućina će ispariti).
Kada je šećer postao smeđi, a smjesa je toliko suha da se odvaja od stijenki tave, odmah skinite s vatre i istresite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odmah pomoću drvene kuhače odvojite bademe jedne od drugih i pustite da se tako potpuno ohlade. Već nakon 1 minute hlađenja, šećer na bademima postati će ružićaste boje.
Spremite bademe u platične kutijice ili jednostavno ostavite u keramičkim zdjelicama za posluživanje.
Poslužite uz čašicu Prošeka.
Ušećereni bademi nisu samo tradicionalni dalmatinski slatkiš, već i savršen spoj jednostavnosti, okusa i tradicije. Uz samo tri osnovna sastojka, možete stvoriti desert koji oduševljava svojom slatkom aromom i hrskavošću. Idealan su dodatak za druženja.