Riba ima ključnu ulogu u mediteranskoj prehrani, podupire zdravlje srca, regulira tjelesnu težinu i pomaže u prevenciji dijabetesa. Isto tako, istraživanja pokazuju da konzumiranje dovoljnih količina svježe i konzervirane ribe opskrbljuje organizam bjelančevinama i omega-3 masnim kiselinama koje su zaslužne za očuvanje srca i krvnih žila.
Rio Mare – vrhunska kvaliteta
Riba je zahvalna namirnica koja se u tren oka pretvara u ukusne ljetne salate, namaze i sendviče. Za te je namjene najčešće birana tunjevina koja zajedno s maslinovim uljem i bogatim izvorom fosfora osigurava oko 20 % dnevne potrebe za istoimenim mineralom. Uz to, ne sadrži vezivna tkiva i lako je probavljiva pa ne opterećuje želudac, a već sto grama ocijeđene tunjevine osigurava desetinu dnevnih kalorijskih potreba odrasle osobe.
Pritom je važno obratiti pažnju na vrhunsku kvalitetu i svom organizmu priuštiti samo najbolje.
U tome će vam najbolji saveznik biti upravo tunjevina Rio Mare, koja je rezultat pažljivo biranog odabira fileta tunjevine i strogih kontrola. Sadrži manje od 10 % masti, konzervirana je maslinovim uljem i prstohvatom morske soli te ne sadrži ugljikohidrate. Može poslužiti kao glavna namirnica u mnogim jelima.
Bilo da je želite kombinirati s omiljenom tjesteninom ili pripremiti u obliku namaza, ovi bi vam sjajni recepti mogli poslužiti kao inspiracija. I vjerujte nam, nećete ih željeti pripremati samo ljeti.
Tjestenina s tunjevinom, mladim lukom i krušnim mrvicama
Tunjevina udružena s ljutom papričicom, tjesteninom, cherry-rajčicama i aromom majčine dušice, pretvorit će ovaj obrok u pravo zadovoljstvo za nepce, a za njega će vam biti potrebno samo 15-ak minuta.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 konzerve tunjevine Rio Mare s ljutom papričicom 80 g
- 350 g tjestenine
- 4 mlada luka
- kriška odstajaloga kruha
- grančica majčine dušice
- 50 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 300 g cherry-rajčica
- sol
Priprema:
Mladi luk narežite na tanke kolutove, popržite ga u neljepljivoj tavi s 30 g ulja i malo soli, dodajte malo vode i kuhajte desetak minuta na laganoj vatri. Zatim uklonite luk s tave i upotrijebite istu tavu sa sokom od luka kako biste popržili rajčice, prethodno prepolovljene, povremeno ih miješajući.
Potom skuhajte tjesteninu prema uputama, a dok se ona kuha, narežite kruh na kockice te ih popržite u tavi s majčinom dušicom i preostalim uljem. Ocijedite tjesteninu pa dodajte luk, rajčice i tunjevinu s ljutom papričicom. Dobro izmiješajte i pospite prženim mrvicama kruha i majčinom dušicom.
Slasni krostini s tunjevinom i namazom od slanutka
Za doručak ili večeru, svejedno, ali bit će vam pravo otkriće kada prvi put kušate kombinaciju tunjevine i slanutka. Budite velikodušni sa začinima i začas će se ovo jelo pretvoriti u vaš omiljeni ljetni snack.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 konzerve tunjevine Rio Mare u ekstra djevičanskom maslinovu ulju 80 g
- 200 g kuhanog slanutka
- 1 češanj češnjaka
- grančica peršina
- morska sol
- crni papar
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 organski limun
- par listova svježeg bosiljka
- par grančica svježeg ružmarina
- 200 g baguetta
- svježa majčina dušica za ukrašavanje
Priprema:
Najprije u blenderu sameljite slanutak s češnjakom, ružmarinom, peršinom, soli, sokom od pola limuna i dvije žlice maslinova ulja. Kada smjesa dobije kremastu teksturu, začinite je svježe mljevenim crnim paprom. Ocijedite tunjevinu, razdvojite je na komadiće i pomiješajte s naribanom limunovim koricom i nasjeckanim bosiljkom.
Baguette narežite na kriške i tostirajte na vrućem roštilju te namažite namaz od slanutka. Potom na namaz stavite tunjevinu pa sve ukrasite majčinom dušicom i naribanom limunovom koricom. Dobar tek!
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!