Tko kaže da desert mora uključivati šalice šećera – ili stevije i javorovog sirupa? Istina je da možete pripremiti ukusne deserte i bez dodanog šećera, kao što su ova sljedeća tri, koji se oslanjaju na prirodnu slatkoću voća. A budući da voće dolazi u paketu s vitaminima, mineralima, antioksidantima i vlaknima, to su sve deserti u kojima možete uživati bez grižnje savjesti. Svaki od njih kombinira datulje ili trešnje sa začinima poput cimeta i đumbira te drugih hranjivih supernamirnicama.
Čoko-avokado puding
Avokado i čokolada odlično se slažu, gdje avokado daje glatku, kremastu teksturu pudingu i dozu zdravih masti, a kakao prah daje dozu antioksidanta i fitonutrijenata.
Sastojci
– 1 žlica kokosovog ulja
– 1 avokado
– 1/3 šalice sirovog kakao praha
– 4 datulje, nasjeckane i natopljene u 2 žlice tople vode
– 1/2 šalice nezaslađenog kokosovog mlijeka
– 2,5 cm svježeg korijena đumbira
– 1 čajna žličica mljevenog cimeta
– 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1/2 šalice svježih malina (ili drugog voća po izboru)
– 2 grančice svježeg metvice
Priprema
Stavite sve sastojke, osim malina i mente, u procesor hrane i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Puding poslužite u šalicama, pospite s malinama i ukrasite grančicama mente.
Brzinski banana keksići
Prezrele banane uvijek se mogu iskoristiti u zdravim desertima – banane su izvor zdravih ugljikohidrata koji vas čine sitima i potiču metabolizam, a uz dodatak zobenih pahuljica i mirisnih začina keksići su još slađi.
Sastojci
– 3 zrele banane
– 2 šalice zobenih pahuljica
– 1 šalica nasjeckanih datulja (ili grožđica)
– 1/3 šalice kokosovog ulja
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 1/2 čajne žličice cimeta
– 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva C.
U velikoj zdjeli vilicom zgnječite banane. Dodajte zobene pahuljice, datulje, kokosovo ulje, vaniliju i cimet. Dobro promiješajte i pustite da odstoji 15 minuta.
Čajnom žličicom oblikujte keksiće na limu za pečenje, obloženom papirom za pečenje. Pecite 20 minuta u zagrijanoj pećnici, ili dok ne postanu lagano smeđi.
Crumble s trešnjama
Hrskavo i toplo, s mekim trešnjama (ili drugim voćem po izboru), jednostavan crumble spaja kremaste okuse bademovog maslaca sa slatkoćom voća i aromatičnih začina.
Sastojci
-1/4 šalice nezaslađenog crunchy bademovog maslaca
-1/4 šalice zobenih pahuljica
– 1/2 čajne žličice cimeta
– 1 i pol šalica smrznutih trešanja
– 1 žlica svježe iscijeđenog soka od limuna
– 1 žlica vode
– 1/2 čajne žličice svježe naribanog đumbira
– 1 čaja žličica narezanih badema
Priprema
Pripremite smjesu za crumble – u maloj zdjeli pomiješajte bademov maslac, zobene pahuljice i cimet dok se svi sastojci dobro ne povežu. Odložite sa strane.
U maloj tavi na laganoj vatri sotirajte trešnje sa sokom od limuna, vodom i đumbirom. Premjestite smjesu u zdjelice za posluživanje, pospite s crumble smjesom i ukrasite s narezanim bademima.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti