Uz nadolazeće proslave u predstojećim danima, možda ćete nazdravljati s obitelji, prijateljima i kolegama… i osjećati se manje sretno sljedećeg jutra. Ali ako umjereno dozirate, nema razloga da se ne proveselite uz pokoji zimski koktel, kojemu božićnu notu daju začini i aromatično bilje. Dovoljno su fancy da ih poslužite na zabavi, ali i dovoljno jednostavni da vam ne ukradu previše vremena. Uživajte!
Martini s narom i ružmarinom
Sastojci:
– 44 ml votke (otprilike jedna aperitiv čašica)
– ¼ šalice 100%-tnog soka nara
– 1 žlica svježe iscijeđenog soka limuna
– 2 žlice vode
– 1 žlica svježih sjemenki nara
– 1 grančica svježeg ružmarina
Priprema:
Pomiješajte votku, sok i vodu. Dodajte smjesu u koktel-shaker s ledom i protresite. Ulijte u martini čašu i ukrasite sjemenkama nara i ružmarinom.
Nar i sok od nara karakteriziraju moćna protuupalna svojstva i zdrava doza antioksidansa, dok su sjemenke bogate vlaknima i proteinima. Pokazalo se da ružmarin pomaže u radu imunološkog sustava te poboljšava cirkulaciju i probavu. Jednako kao i nar, pokazuje i protuupalna svojstva.
Margarite s jabukom i cimetom
Sastojci:
– 50 ml tequile
– 120 ml jabučnog cidera / jabukovače
– 30 ml svježeg soka limete
– 1-2 čajne žličice javorovog sirupa ili drugog sladila
– cimet, šećer i sol za ukrašavanje ruba čaše
– kriške jabuke i cimet za posluživanje
Priprema:
U plitkoj posudi izmiješajte cimet, šećer i sol u jednakim omjerima. Navlažite rub čaše sokom od limete ili vodom i umočite u mješavinu.
Pomiješajte tequilu, jabukovaču, sok od limete i sladilo u koktel-shakeru i napunite ledom. Tresite dok se sastojci ne sjedinite i zatim ulijte u pripremljenu čašu. Ukrasite jabukama i štapićima od cimeta.
Jabukovača je bogata antioksidansima, i to do pet puta više nego čisti sok od jabuke, a kriške jabuke osiguravaju dozu vlakana. Cimet je dobar izvor protuupalnih spojeva, a također potiče metabolizam i pomaže u regulaciji šećera u krvi.
Naranča i bosiljak u istoj čaši
Sastojci:
– 90 ml svježe iscijeđenog soka naranče
– 30 ml svježe iscijeđenog soka limete
– 60 ml tequile
– 6 velika lista bosiljka
– sol za ukrašavanje ruba čaše
– kriške naranče
Priprema:
Započnite ukrašavanjem ruba čaše – naspite malo soli na tanjur, navlažite rub čaše sokom od limete ili vodom i umočite u sol.
U koktel-shakeru lagano zgnječite lišće bosiljka. Dodajte sok od naranče, limete, tequilu i nekoliko kockica leda pa snažno protresite.
Promiješanu margaritu uspite u čašu. Ukrasite svježim bosiljkom i kriškom naranče.
Osim što je snažan antioksidans koji potiče rad imunološkog sustava, vitamin C u naranči i soku limete pomaže tijelu da učinkovitije sagorijeva masnoće. Bosiljak sadrži antioksidanse i protuupalne sastojke, kao i mangan, koji pomažu u održavanju zdravlja kostiju i kože.