Zamislite namirnicu koja je istovremeno blaga, ali moćna, nježna na nepcu, a snažna u nutritivnom smislu. Neupadljiva na prvi pogled, a zapravo prava zvijezda zdravih tanjura. Iako često ostaje u sjeni popularnijih izvora proteina, tofu zaslužuje puno veću pažnju. Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac ili jednostavno želite jesti uravnoteženije, tofu je vaš snažni saveznik. Prilagodljiv, hranjiv i iznenađujuće ukusan kad se pripremi na pravi način – vrijeme je da mu damo mjesto koje zaslužuje.
Registrirane dijetetičarke Thanh Thanh Nguyen i Vincci Tsui za Self ističu kako nije samo bogat kalcijem i željezom, već sadrži i svih devet esencijalnih aminokiselina. Osim toga, s obzirom na razne dostupne teksture – od svilenkastog do ekstra čvrstog – možete ga uklopiti u gotovo svaki recept.
1. Zamijenite jaja tofuom i pripremite kajganu
Ekstra čvrsti tofu savršen je kao zamjena za jaja – njegovom čvrstom teksturom lako se postiže efekat kajgane. Dovoljno je dodati malo špinata za dozu željeza, luka za aromu i prstohvat kurkume koja osim boje donosi i moćne antioksidanse. Rezultat? Ukusan, zasitan i proteinski bogat doručak koji pokreće dan na zdrav način.
2. Pripremite burger s pljeskavicom
Izmrvljeni tofu odlična je osnova za sočne i zdrave pljeskavice. Pomiješajte ga sa sitno sjeckanim povrćem poput paprike, tikvice ili mrkve, dodaj omiljene začine i malo zobenih pahuljica za povezivanje. Za dodatni proteinski boost, možete ubaciti i malo usitnjene ribe – ako niste striktno biljno orijentirani. Rezultat je fleksibilno jelo koje možete peći, pržiti ili čak peći u pećnici – savršeno za ručak, večeru ili sendvič za van.
3. Zarolajte salatu
Dimljeni tofu nareži na tanke trakice i iskoristi ga kao aromatičan dodatak osvježavajućim rolicama. Zamotajte ga u rižin papir zajedno s kuhanim vermicellijem, hrskavim povrćem poput mrkve i krastavca, te svježim začinskim biljem poput mente i korijandera. Za dodatni sloj okusa dodaj malo ukiseljenog povrća – ono će rolicama dati finu kiselkastu notu i podići cijelo jelo na novu razinu. Savršeno kao lagani ručak ili zdrava grickalica.
4. Ispecite hrskave kockice
Tofu natopljen u aromatičnoj marinadi od soje prava je eksplozija okusa. Nakon mariniranja, ispecite ga na tavi ili u pećnici dok ne postane zlatno-hrskav izvana, a sočan iznutra. Dodajte ga omiljenim salatama – od klasičnih zelenih do onih s kvinojom, rezancima ili pečenim povrćem – i pretvorite lagano jelo u hranjiv i zasitan obrok pun proteina.
5. Zgusnite smoothie
Svilenkasti tofu vašem smoothieju daje izuzetno kremastu teksturu i prirodan izvor biljnih proteina. Dodajte ga u kombinaciju s bananom, jagodama ili žlicom kakaa kako biste pojačali okus i dobili zasitan, hranjiv napitak idealan za doručak ili međuobrok. Bez dodatnog šećera, ali s punim nutritivnim potencijalom.
6. Pretvorite tofu u umak ili dresing
Svilenkasti tofu izvrsno se uklapa u umake poput pesta, dresinga za salate ili čak veganske verzije majoneze. Njegova kremasta tekstura i neutralan okus čine ga savršenim dodatkom gotovo svakom jelu.
7. Obogatite prženu rižu
Dodavanjem kockica prženog tofua povrću i riži dobivate zasitniji, uravnotežen obrok bogat proteinima. Brzo, jednostavno i idealno za radni ručak.
8. Ubacite tofu u wok
Tofu pržen s povrćem i malo tamarija dobiva sjajnu teksturu i umami notu. Brokula i paprika odlični su pratitelji koji jelu daju boju, hrskavost i dodatnu nutritivnu vrijednost.
9. Ispecite ga na limu
Začinite tofu i pecite ga u pećnici zajedno s povrćem, rižom ili kvinojom. Jednostavno jelo iz jedne tepsije koje štedi vrijeme i donosi obilje okusa – savršeno za zauzete dane.
10. Umutite ga u čokoladni mousse
Svilenkasti tofu pomiješan s rastopljenom tamnom čokoladom stvara nevjerojatno kremasti mousse bogat proteinima. Desert bez grižnje savjesti kojem je zaista teško odoljeti.
Neka tofu zauzme mjesto koje zaslužuje
Tofu nije samo „zamjena za meso“ – on je prava nutritivna zvijezda koja se s lakoćom uklapa u svaki obrok. Uz malo kreativnosti i nekoliko korisnih savjeta, možete ga pretvoriti u izvor biljnih proteina koji obogaćuje vaš jelovnik i čini vašu prehranu raznovrsnijom, zdravijom i ukusnijom.