Zamislite ovu scenu: zavalili ste se u svoj omiljeni naslonjač, pustili neki dobar film, a pored vas u zdjelici umjesto kokica, čipsa ili štapića – čips od tikvice ili kelja. Predlažemo da ih kušate jednom i ubrzo ćete zaboraviti na sve nezdrave grickalice – tikvice su vrlo zdrave i izvrstan su izvor mangana i vitamina C. Sadrže hranjive tvari koje pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi i u borbi protiv raka. Hranjive tvari su u kori tikvice kao i u mesu tikvice, tako da jedite oboje. Uvijek, ako jedete nešto s korom, obavezno neka bude organski ili domaći uzgoj.
>> Pročitaj ovo: "Pikantni čips od kelja"
Sastojci:
– 2 srednje tikvice
– 1 žličica soli
– 1 žličica crvene paprike
– ¼ žličice cayenne paprike
– 1 žličica češnjaka u granulama
– 1 žličica kurkume
– malo papra
Priprema:
Narežite tikvice na tanke kolutove. Stavite sve začine po tikvicama i rukama sve zajedno pomiješajte. Dehidrirajte na 42 stupnja 10 do 12 sati ili više dok ne postane skroz suho i hrskavo. Ako nemate dehidrator, čips možete sušiti u pećnici na temeperaturi od 45 stupnjeva celzijevih, ali obavezno ostavite vrata pećnice poluotvorena kako bi se pećnica što bolje ventilirala. Sušite čips do hrskavosti otprilike 10 sati.