Tofu je hit namirnica koja je zaludila ljubitelje zdrave hrane. Potječe iz Kine gdje se koristi već dvije tisuće godina, a popularan je i u okolnim zemljama poput Koreje, Singapura, Tajlanda i Japana.
Izrađuje se od soje postupkom koji je sličan pripremi sira, a zbog blagog okusa može se prilagoditi i slatkim i slanim jelima. Za njim rado posežu oni koji žele smanjiti unos mesa pa je stoga naročito popularan među veganima i vegetarijancima. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a povrh toga, bogat je izvor kalcija i željeza. U nastavku donosimo zdravstvene blagodati zbog kojih tofu vrijedi uvrstiti na svoj jelovnik.
Smanjen rizik od srčanih bolesti
Konzumacija tofua pogoduje zdravlju srca. Proteini u soji izravno su povezani sa snižavanjem razine kolesterola u krvi, a preporučena dnevna doza njihova unosa za postizanje željenog učinka je 25 grama. Predstavljaju zdraviju inačicu proteina životinjskog podrijetla koji pak sadrže visoku razinu zasićenih masti te pridonose začepljenju krvnih žila.
Zaštita od dijabetesa
Soja sadrži izoflavone, prirodne djelatne tvari koje snižavaju razinu glukoze u krvi što smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa. Osim toga, pomaže i onima koji su već oboljeli od dijabetesa tipa 2. Naime, dijabetičari često pate od bolesti bubrega zbog čega organizam urinom izbacuje prekomjernu količinu proteina, a unos soje to pomaže svesti na minimum.
Štiti od osteoporoze
Izoflavoni u soji pomažu očuvati gustoću kostiju. To je naročito važno za žene koje su prošle menopauzu jer se osteoporoza često javlja kao popratni simptom.
Ublažuje simptome menopauze
Osim osteoporoze, postoje i drugi simptomi menopauze na koje unos tofua može povoljno djelovati, poglavito na valove vrućine. Tijekom menopauze žene prolaze kroz brojne hormonalne promjene od kojih je najznačajnija smanjena proizvodnja estrogena. Ovaj hormon utječe na regulaciju tjelesne temperature te zbog njegovog manjka mnoge žene pate od valova vrućine, no izoflavoni u soji simuliraju učinak estrogena te tako mogu pomoći ublažiti ovaj simptom.
Pomaže u kontroli tjelesne težine
Tofu ima nisku kalorijsku vrijednost te se zbog blagog okusa lako da uklopiti u brojna jela. Kad se usporedi s proteinima životinjskog podrijetla, konzumacija soje pospješuje gubitak na težini. No nije riječ samo o kilogramima: ono što je posebno impresivno je smanjenje postotka tjelesne masti.
Pomaže očuvati kognitivne sposobnosti
Smanjene kognitivne sposobnosti poput gubitka pamćenja često se javljaju kao popratni znak starenja, no bolesti mozga povezane uz starenje rjeđe su u dijelovima svijeta gdje se soja često konzumira. Nadalje, oboljelima od Alzheimerove bolesti također koristi sojin blagotvoran sastav: neka istraživanja ukazuju na to da unos soje pozitivno djeluje na neurone u mozgu te tako usporava daljnje napredovanje bolesti.
Pročitaj i ovo:
- Izradite kod kuće biljno mlijeko i tofu
- dr. sc. Sebastijan Orlić: Što naj(ne)zdravije populacije na planeti jedu za doručak?
- Dug, zdrav i sretan život: 6 savjeta koji dolaze iz dalekog Japana