Autorica recepata na Naturali, mlada pravnica Maja Matus, uvijek se potrudi prirediti nam nešto zdravo, ali istovremeno i jako, jako ukusno. Maja često priprema plodove mora, a za današnji nam je ručak priredila pomalo kombinaciju kozica, tikvica i tjestenine. Uživajte u vikendu! Dobar vam tek želimo!
Tjestenina s kozicama u umaku od tikvica
(za 2 osobe
Potrebni sastojci:
200 g tjestenine po želji
250 g očišćenih repova kozica, svježih
4 režnja češnjaka
1 mala tikvica, sitno naribana
oko 500 ml vode ili povrtnog temeljca
2-3 žlice maslinovog ulja
100 ml suhog bijelog vina
4-5 žlica slatkog vrhnja za kuhanje
20 g maslaca
sol, papar, sjeckani peršin
pistacije za ukrašavanje
Priprema:
• Maslac otopiti pa pomiješati s sitno naribanim češnjakom, peršinom i maslinovim uljem. Tako dobivenu smjesu zagrijati na većoj tavi. Kada češnjak pusti miris, dodati očišćene repove kozica pa ih prodinstati oko 1 minutu. Sve zaliti s bijelim vinom pa pustiti da se kuha dok vino ne ispari, oko 5-10 minuta.
• Kada je vino isparilo dodati sitno ribane tikvice, promiješati ih u dva-tri poteza, a potom dodati tjesteninu i sol pa sve preliti s dovoljno vode ili temeljca.
• Kuhati dok sva tekućina ne ispari, odnosno dok se tjestenina ne skuha, oko 10 minuta.
• Pri kraju dodati slatko vrhnje za kuhanje pa pustiti da kuha još 1 minutu.
• Skinuti s vatre i poklopiti na 5 minuta prije posluživanja da se svi okusi prožmu.
• Poslužiti s parmezanom ili s sjeckanim pistacijima koji su odličan izbor uz umak od tikvica.
• Dobar tek!
Napisala: Maja Matus