Protekli topliji jesenski dani bili su idealni za branje gljiva kojih je bilo u izobilju. Tako su se mnogi od nas uputili u šumu u potrazi za vrganjima. Međutim, iako ih nije teško prepoznati, ako niste sigurni u gljivara u sebi radije posegnite za vrganjima s tržnice.
Vrganji su samonikle šumske gljive koje imaju meku i mesnatu strukturu, a odlikuje ih i bogatstvo okusa. Lako se pripremaju, mogu se ukumponirati u brojna jela, jedini uvjet je da su svježe ubrani. Ukoliko ste bili vrijedni i kod kuće imate pozamašnu količinu vrganja, možete ih osušiti i njima kasnije obogatiti svoja jela.
Ako imate svježe, mlade vrganje i želite što više osjetiti njihov okus, pripremite ovu slasnu salatu od gljiva.
Sastojci:
5 šalica mladih vrganja
200 g mlade zelene salate (kristalka, špinat, rikola)
1/2 šalice nasjeckanih prženih oraha
50 g parmezana
Sol i papar
Preljev:
2 žumanca (jaja moraju biti svježa, po mogućnosti domaća)
1/2 žličice senfa
5 žlica orahovog ili maslinovog ulja
2 žlice limunovog soka
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
Postupak:
1. U manju posudu stavite sve sastojke za preljev i dobro ih izmiješajte
2. Gljive narežite na tanke ploške, posložite ih u veću zdjelu te prelijte preljevom i dobro izmiješajte. Ostavite ih 15-ak minuta kako bi se sastojci međusobno proželi.
3. Operite salatu i dodajte gljivama s preljevom te sve zajedno još jednom izmiješajte.Začinite solju i paprom te pospite parmezanom.
Dobar tek!