Uskrs ne može proći bez bogate blagdanske trpeze – jaja, uskršnji kruh, mladi luk i rotkvice redovito se nađu na uskršnjem stolu, na kojem pak glavno mjesto zauzima uskršnja šunka. Za ovo tradicionalno jelo postoje brojni recepti i načini pripreme, a mi predlažemo da ove godine iskušate nešto novo – šunku glaziranu u medu prema receptu chefa Gordona Ramseyja.
Sastojci
– 3 kg nedimljene šunke (bez kosti)
– 4 srednje mrkve
– 1 poriluk
– 1 luk
– 1 žličica crnog papra
– 1 žličica sjemenki korijandera
– 1 štapić cimeta
– 3 lista lovora
Glazura od meda
– 100 grama smeđeg šećera
– 50 ml slađeg crnog vina
– 25 ml octa
– 125 grama meda
– klinčić (prema potrebi)
Priprema
Stavite šunku u veliku zdjelu i u potpunosti je prelijte vodom. Ubacite narezane mrkve, poriluk, luk, papar, sjemenke korijandera, štapić cimeta i lovor. Pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite da kuha tri sata. Tijekom kuhanja, odstranjujte pjenu i sve nečistoće koje se povremeno mogu nakupiti na površini vode. Prema potrebi, povremeno dolijevajte kipuću vodu u lonac.
Ako šunku pripremate unaprijed, ostavite je u tekućini u kojoj se kuhala da se hladi preko noći. U suprotnom je pustite da se malo ohladi, a zatim je izvadite iz posude. Vodu od kuhanja možete sačuvati kao temeljac za buduće juhe ili umake.
Za glazuru, stavite šećer, vino, ocat i med u posudu i miješajte na niskoj temperaturi. Kada zakuha, smanjite toplinu i kuhajte još 3-4 minute dok se ne stvori sjajni tamni sirup. Ne ostavljajte bez nadzora jer može lako iskipjeti.
Zagrijte pećnicu na 190 ° C. Položite šunku na dasku i uklonite kožu sa šunke, ostavljajući za sobom ravnomjerni sloj masti. Masnoću s vrha šunke zarežite u uzorak mreže, tako da dobijete kvadratiće, pazeći da ne zarežete meso. U središte svakog dobivenog križića utaknite klinčić.
Stavite šunku na pladanj za pečenje i prelijte polovicu glazure preko površine. Pecite 15 minuta.
Prelijte ostatkom glazure i pecite još 25-35 minuta dok šunka ne dobije zlatno-smeđu boju, povremeno zalijevajući šunku glazurom koja se slije u lim.
Kad je gotova, izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 15 minuta prije rezanja i posluživanja.