Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica Zdravlje Prehrana Probavni enzimi: Sve što trebaš znati o ovim ključnim pomagačima dobre probave

  • Prehrana

Probavni enzimi: Sve što trebaš znati o ovim ključnim pomagačima dobre probave

Izraz 'ono si što jedeš' nije toliko točan kao 'ono si što probaviš', a probavni enzimi igraju ključnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari, dobroj probavi i zdravlju cijelog organizma

  • Posted on 29. ožujka 2018.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
7
Shares
7
0
0
Total
7
Shares
7
0
0
 

 

 

Sve donedavno malo se toga znalo o tome kako naš probavni sustav zapravo funkcionira. Danas postoji sve veća učestalost bolesti koje se, ako ih pratimo do izvora, čini povezane s malapsorpcijom hranjivih tvari zbog nedostatka probavnih enzima.

Probava je složen proces čiji je cilj obraditi hranu kako bi organizam iz unesenih namirnica mogao apsorbirati vitamine, minerale i druge esencijalne nutrijente, sve što je potrebno za normalno funkcioniranje organizma. O tome kako dobro probavljamo i apsorbiramo hranu ovisi u kojoj će se mjeri namirnice unesene u organizam iskoristiti u procesu stvaranja energije, rastu i obnovi stanica, zdravlju imunološkog sustava itd.

Probavni enzimi: Sve što trebaš znati o ovim ključnim pomagačima dobre probave

Veliku ulogu u tome imaju probavni enzimi, koji djeluju kao katalizatori u ubrzavanju specifičnih, životno važnih kemijskih reakcija u tijelu. U suštini, oni pomažu u razbijanju većih molekula u lako apsorbirajuće čestice koje tijelo može iskoristiti za preživljavanje, te omogućuju prijenos hranjivih sastojaka putem krvi u sve stanice organizma.

Probava započinje u ustima

Probavni enzimi obuhvaćaju proteaze za probavu proteina, lipaze za probavu masti i amilaze za probavu ugljikohidrata. Prvi probavni enzimi počinju djelovati već u ustima, kad se žvakanjem oslobađaju amilaze iz sline koje djeluje na razgradnju ugljikohidrata.

Taj se proces nastavlja u želucu, gdje želučane stanice otpuštaju kiseline, pepsin i druge enzime koji potiču razgradnju proteina. Osim želučanih enzima, u probavi hranu pomažu i enzimi prirodno prisutni u namirnicama koje smo konzumirali, tako olakšavajući proces razgradnje hrane.

Probavni enzimi: Sve što trebaš znati o ovim ključnim pomagačima dobre probave

Međutim, najveći se broj potrebnih enzima izlučuje tek u tankom crijevu, gdje dolazi do potpune razgradnje tvari. Gušterača tada dobiva signal da je vrijeme za otpuštanje hormona, žuči i brojnih enzima gušterače – amilaza služi za daljnju razgradnju ugljikohidrata, tripsin i kimotripsin sudjeluju u razgradnji proteina, a enzimi pod nazivom lipaze (iz gušterače ili stanica tankog crijeva) vrše razgradnju masti. Jednom kad enzimi obave svoje, hranjive se tvari kroz stijenku tankog crijeva apsorbiraju u krvotok.

Kad zatreba pomoć

U ovom trenutku, za ljude koji nemaju problema s nedostatkom probavnih enzima, većina je posla obavljena. No, iako se hranite zdravo i pazite na prehranu, i dalje je moguće da patite od probavnih smetnji ili drugih simptoma narušenog zdravlja. Odgovor se može kriti i u nedostatku probavnih enzima.

Naime, neprobavljena ili nedovoljno probavljena hrana u probavnom sustavu podložna je procesima truljenja, što potiče razmnožavanje gljivica, bakterija i drugih mikroorganizama povezanih s pojavom različitih bolesti i zdravstvenih tegoba, kao što je nadutost, gastritis ili Crohnova bolest. Osim toga, nedovoljna aktivnost probavnih enzima i loša apsorpcija hranjivih tvari može biti povezana i s pojavom drugih upalnih procesa u tijelu i manifestirati se u vidu kožnih problema, osipa, migrena, lošeg zadaha…

Probavni enzimi: Sve što trebaš znati o ovim ključnim pomagačima dobre probave

Ako patite od probavnih tegoba kao što je nadutost, vjetrovi, sindrom iritabilnog crijeva (IBS), sindrom propusnog crijeva, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, proljev ili konstipacija, mogli biste imati koristi od probavnih enzima – oni mogu smanjiti opterećenje s kojim se susreću želudac, gušterača, jetra i tanko crijevo pomažući u razgradnji teško probavljivih proteina, ugljikohidrata i masti. Osim toga, kako starimo sve su češći probavni problemi koji se mogu pojaviti zbog insuficijencije enzima kod starijih osoba, što pak može uzrokovati refluks želučane kiseline.

Namirnice bogate enzimima

Određene namirnice predstavljaju opterećenje za naš probavni sustav, dok druge pomažu proces razgradnje hrane i smanjuju potrebu tijela da proizvodi probavne enzime. Sirova hrana, posebice sirove fermentirane namirnice, ubraja se u potonju skupinu, a vrijedni probavni enzimi kriju se i u drugim namirnicama.

Ananas sadrži bromelain, niz različitih enzima koji sudjeluju u razgradnji proteina. Prema pregledu objavljenom u časopisu Cancer Letters, određena istraživanje sugeriraju kako bromelain ima protuupalno i antikancerogeno djelovanje. Poput bromelaina, papain je također enzim koji razgrađuje proteine, a može ga se pronaći u papaji.

Probavni enzimi: Sve što trebaš znati o ovim ključnim pomagačima dobre probave

Ako ste ikada kupili tvrdi mango i pustili ga da stoji van hladnjaka, sigurno ste primijetili kako je omekanio nakon nekoliko dana. Razlog se krije u djelovanju enzima koji potiču zrenje – jedan od njih je amilaza koja pomaže razgraditi ugljikohidrate. Enzim amilaze nalazi se i u bananama, a avokado je još jedan dobar izvor različitih enzima, uključujući lipazu potrebnu za razgradnju prehrambenih masti.

Prehrambene je enzime moguće pronaći i u medu – med sadrži enzime koji probavljaju proteine i ugljikohidrate, uključujući amilazu, saharazu i proteazu, a koje u med zapravo unosi pčela koja radi med.
 

Pročitaj i ovo:

• Ovih osam hormona upravlja tvojim apetitom – nauči kako ih dovesti u ravnotežu
• 7 namirnica koje je uvijek dobro imati u hladnjaku – po preporuci nutricionistice
• Tajna zdrave probave: Kako probavni sustav utječe na tvoj imunitet, ten i raspoloženje


Total
7
Shares
7
0
0
Prethodni članak
  • Zdravi recepti

Sok od cikle i mrkve – kad jetra zatreba zdravi poticaj

  • Posted on 25. ožujka 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdravi recepti

Šunka glazirana u medu – kraljica uskršnjeg stola

  • Posted on 30. ožujka 2018.26. travnja 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Prehrana

Hashimoto: Što jesti, a što izbjegavati kod ovog poremećaja štitanjače?

  • Posted on 15. veljače 2021.15. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

Zdravo srce: Ovo je doručak koji kardiolog želi da jedete češće

  • Posted on 1. veljače 2021.1. veljače 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

6 pogrešaka u kuhanju zbog kojih su vaši obroci manje zdravi

  • Posted on 28. siječnja 2021.28. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Prehrana

4 jednostavna međuobroka koji vam mogu pomoći da bolje spavate

  • Posted on 16. siječnja 2021.15. siječnja 2021.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Ovih 10 namirnica jača vaš organizam i uspješno se bori protiv gripe i prehlade – imate li ih u smočnici?

  • Posted on 11. siječnja 2021.11. siječnja 2021.
  • 4 min
  • Autor: Promo M.E.V. Feller
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Sarma bez mesa: Zaokret omiljenog zimskog jela kojeg ćete obožavati

  • Posted on 7. siječnja 2021.7. siječnja 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

Za bolji san: Čokoladno mlijeko s kardamomom i kokosom

  • Posted on 5. siječnja 2021.5. siječnja 2021.
  • 1 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Prehrana

6 namirnica koje stanovnici Plavih zona uvijek imaju u hladnjaku

  • Posted on 2. siječnja 2021.27. prosinca 2020.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići