Uskrsno je vrijeme nezamislivo bez jaja, bilo u košarici s pisanicama ili onih na blagdanskom tanjuru. Ako ste se već zasitili običnih tvrdo kuhanih jaja, isprobajte ih u punjenoj verziji s različitim inačicama nadjeva – osnovu čine žumanjci pomiješani s vrhnjem, majonezom, sirom, šunkom, crvenom paprikom…. Varijacija je mnogo, zato predlažemo da eksperimentirate i pronađete svoju omiljenu kombinaciju, a možda to bude baš koji od sljedeća dva recepta – punjena jaja s avokadom ili jaja sa šparogama.
Avokado u središtu
Napravljena s avokadom umjesto majoneze, ova zdravija verzija punjenih jaja jednako je kremasta i neodoljiva poput onih klasičnih. Pospite s malo kopra i paprike za ukras i poslužite na zadovoljstvo vaših ukućana!
Sastojci
– 4 tvrdo kuhana jaja
– pola avokada
– 1/2 čajne žličice senfa
– 1/4 čajne žličice soka od limuna
– sol i papar (po ukusu)
– kopar (po ukusu)
– crvena paprika u prahu (za dekoraciju)
Priprema
Prerežite tvrdo kuhana jaja na pola. Odvojite žumanjke od bjelanjaka i ubacite žumanjke u zdjelu.
Dodajte usitnjeni avokado, senf, sok od limuna, sol, papar i kopar.
Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu smjesu. Prema želji možete je izmiksati u blenderu.
Ispunite bjelanjke dobivenom smjesom pomoću žlice ili slastičarske vrećice. Ukrasite paprikom.
Šparoge na vrhu
Šparoge su još jedna popularna namirnica kad je riječ o uskršnjem blagdanskom stolu. Poznate su kao afrodizijak, ali i kao niskokalorični obrok bogat antioksidansima. Za što bolji okus, tajna je u kratkoj termičkoj obradi – bit će vam potrebno samo tri do pet minuta kuhanja ili pirjanja.
Sastojci
– 6 tvrdo kuhanih jaja
– 12 šparoga
– 2 žlice majoneze
– 1/2 čajne žličice Dijon senfa
– 2 mlada luka, sitno sjeckana
– 1/4 čajne žličice soka od limuna
– 1/2 žličice soli
– 1/2 čajne žličice crnog papra
– 1 žlica sjeckanog vlasca (za dekoraciju)
Priprema
Uklonite tvrdi kraj donjeg dijela stabljike i odrežite vrhove šparoga.
Vrhove šparoga prokuhajte u vreloj vodi u koju ste dodali malo soli 3-4 minute. Izvadite ih i stavite na stranu za dekoraciju.
U istoj vodi kuhajte ostatak šparoga, oko 5 minuta. Izvadite ih i kratko uronite u hladnu vodu, a zatim ih osušite na kuhinjskom papiru i sitno narežite.
Prerežite kuhana jaja na pola i uklonite žumanjke.
Stavite žumanjke u zdjelu sa sjeckanim šparogama, majonezom, mladim lukom i senfom. Po ukusu dodajte sol i papar i dobro promiješajte. Ako želite finiju smjesu, izmiksajte u blenderu.
Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu i napunite bjelanjke jaja. Na sredinu svakog jajeta položite vrh šparoge i pospite nasjeckanim vlascem.