Nikada nisam bila jedna od onih koji su kao mali odbijali zelenilo. Čak štoviše, što više špinata, cvjetače, tikvica i ostalog zelenog povrća, bilo je dobrodošlo, prvenstveno ako je iz našeg vrta!
Ali, bobu nisam htjela niti blizu! Ne znam u čemu je bila stvar između boba i mene, ali nikako ga nisam voljela. Znate one igrice „leti leti avion“ kada dijete otvori usta, a zelena hrana se misteriozno stvori u ustima? Kod mene ni to nije palilo!
Ni sama ne znam kako, ali moja odbojnost prema bobu nestala je prije par godina. Možda je stvar u pestu, a možda sam samo odrasla.
U svakom slučaju, moji ga obožavaju na ovako pripremljen način, a nedavno je suprug M. za svoj rođendan, suprotno očekivanju ukućana, umijesto mesne porcije dobio pravu zelenu porciju špageta i automatski mu se svidilo, mada nikada prije nije jeo bob, a da ne pričam koliko ne voli sireve (izuzev na pizzi – klišej). Ja, naprotiv obožavam sireve i uvijek se udavim u ovakvim pestima.
Špageti s mladim bobom i kozjim sirom
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci
360 g mladog boba
300 g špageta
100 g mladog kozjeg sira, razmrvljenog
120 ml maslinovog ulja, domaćeg
120 ml vode od kuhanja boba
1 mali režanj češnjaka, sitno nariban
2 prstohvata soli
1 prstohvat svježe mljevenog papra
Priprema
– Bob očistite od mahuna pa ga operite pod mlazom hladne vode.
– Premjestite bob u manji lonac pun vode pa kuhajte oko 15 minuta na srednje jakoj vatri. Kada je bob kuhan, ocijedite ga od vode u kojoj se kuhao, a pritom sačuvajte oko 120 ml te iste vode jer će vam trebati za pesto.
– Kuhani bob očistite od opne na način da ga samo lagano prstima istisnete van. Premjestite bob u manju zdjelu i pasirajte pomoću vilice. Ostavite sa strane.
– U drugoj, manjoj zdjeli, pomiješajte maslinovo ulje s vodom od kuhanja, sol, papar, kozji sir te češnjak. Sve dobro promiješajte, a potom dodajte pasirani bob. Smjesu promiješajte energično da se svi sastojci spoje, a ako je pregusto dodajte malo po malo maslinovog ulja.
– Špagete skuhajte u velikoj količini slane vode, neka budu kuhane al dente. Kuhane špagete ocijedite.
– Špagete prelijte pripremljenim pestom pa servirajte dok je još vruće. Pospite s malo razmrvljenog kozjeg sira i svježe mljevenog papra.
Napisala: Maja Matus