Tanjur ove salate pravi je lagani, gurmanski tanjur, pun zdravlja i finih okusa.
U salati se, osim kozica, nalazi i maslinovo ulje, limunov sok, miješana salata, prstohvat čilija-tek toliko da malo podigne kombinaciju- volim začinjeno- te croutoni iliti krutoni. Oni su hrskavi i daju odličan kontrast nježnom mesu kozica.
Za krutone:
• 1 manji baguette kruh
• 1/4 žličice češnjaka u prahu
• 1/2 žličice majčine dušice
• 3 žlice maslinova ulja
Za salatu:
• 300 g očišćenih kozica (ili repova račića, škampa)
• 75 ml maslinova ulja
• sok 1/2 limuna
• 1/4 žličice chillija u prahu
• 150 g salate po izboru
• 3 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
• 1 manja šaka svježeg vlasca
• sol i papar po ukusu
1. Najprije napravite krutone: baguette izrežite na šnite pa na malene kockice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje sa češnjakom u prahu i majčinom dušicom pa dodajte kockice kruha i pržite na laganoj/umjerenoj vatri dok ne poprime lijepu, zlatnu boju. Uklonite s vatre i pustite da se hlade.
2. Na istoj tavi popržite kratko kozice, dok ne poprime lijepu boju (dodajte još malo maslinovog ulja ako je potrebno). Začinite ih chillijem, solju i paprom.
3. U zdjeli pomiješajte salatu s pečenim kozicama, dodajte sitno sjeckani peršin i vlasac te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
4. Poslužite ohlađeno, a prije posluživanja posipajte krutonima.
Savjet: Ako niste ljubitelj radiča zbog njegove gorčine, za ovu salatu možete koristiti neko nježnije lisnato povrće, npr. matovilac.
Napisala: Tamara Novaković