Paprena metvica vrlo je korisna i ljekovita biljka koja ima blagotvoran učinak na zdravlje i tijelo – kako izvana, tako i iznutra. Idealno je sredstvo u borbi protiv nadutosti, prehlade, migrene ili alergijskih upala kože, a zahvaljujući svom osvježavajućem okusu, idealna je i za vruće ljetne dane. Mirela vam pomaže napraviti sirup od paprene metvice koji će vas oduševiti – isprobajte ovaj recept već danas!
Potrebni sastojci:
– 500 g svježe paprene metvice (nadzemni dio biljke)
– 30-50 g limunske kiseline
– 3 kg šećera
– 4 l vode
Vodu sa šećerom kuhajte do vrenja, a kada zavrije, nastavite kuhati u polu-otkrivenoj posudi.
Dodajte limunsku kiselinu i pustite da se smjesa postupno ohladi.
Kada je sirup još topao, dodajte svježu paprenu metvicu, promiješajte i ostavite sljedeća 24 sata.
Idući dan sok procijedite kroz gazu i punite u tople boce, prethodno sterilizirane u pećnici.Poklopce boce prokuhajte i obrišite 70-postotnim alkoholom. Napunjene boce pokrijte dekom i ostavite da se postupno hlade.
Dobro je znati!
– Uz pravu paprenu metvicu (Mentha x piperita), postoje i brojne srodne vrste s djelomično sličnim terapijskim spektrom djelovanja pa se prilikom kupnje sadnica dobro informirajte.
– Od paprene metvice najpoznatiji je čaj od osušenih listova koji se primjenjuje kod probavnih smetnji, nadutosti, upala želučane sluznice te protiv grčeva žučnog mjehura.
– Od listova paprene metvice dobiva se i eterično ulje, koje u velikim količinama završava u prehrambenoj industriji zbog sadržaja mentola (slatkiši, žvakaće gume) i farmaceutskoj industriji. Eterično ulje djeluje analgetski i kao antipruritik (ublažava svrbež).