Helena Jakoliš donosi vam fini čokoladni desert u kojemu ćete, vjerujemo, istinski uživati. Kombinacija kremastog namaza i banana, oduševit će zasigurno cijelu obitelj, a priprema zahtijeva pregršt zdravih sastojaka, jedan blender i sasvim malo spretnosti.
Sastojci za koru:
– 200 g natopljenih badema
– 150 g natopljenih oraha
– 6 žlica kokosovih pahuljica
– 10 suhih smokvi zajedno s vodom u kojoj ste ih natapali
– 1 žlica kokosovog ulja
– 5 žlica meda – može i manje, u tom slučaju povećajte količinu suhog voća
Bademe stavite u blender i sameljite ih do mrvica, ali ne presitno. Smjesu prebacite u zdjelu i isto učinite s orasima. Nakon što ste usitnili orašaste plodove u blender stavite suhe smokve i pomiješate s vodom do fine smjese, smjesu prebacite smjesi orašastih plodova. Dodajte sve sastojke, smjesu dobro pomiješajte, uzmite foliju i na nju ravnomjerno nanesite koru.
Pripremite punjenje:
– 200 g natopljenih i dehidriranih indijskih orašćića
– 3 smrznute banane
– 3 žlice domaćeg čoko namaza
– 10 suhih smokvi
– 3 žlice rastopljenog kakao maslaca
– 5 žlice kakao praha ili rogača
– 1 žličica vanilije
– 5 žlica meda ili zamijeniti s više suhog voća po želji
Za punjenje sameljite indijske orašćiće, usitnite ih, dodajte malo vode, miješajte do kremaste smjese pa dodajte smrznute banane i miješajte, dodajte kakao maslac i med, smjesu suhih smokvi i vode, sve dobro miješajte do kremaste smjese. Ostat će vam viška kreme, koju možete iskoristiti za ukrašavanje ili kao čokoladni mousse. Smjesu nanesite na roladu, pa na početak smjese stavite 2 banane i zarolajte. Stavite u zamrzivač na nekoliko sati i prije posluživanja pažljivo odvojite foliju. Količinu slatkoće u receptu prilagodite sami sebi, može se smanjiti količina meda, zamijeniti sa stevijom ili većom količinom suhog voća i slično.
Domaći čoko namaz:
-100 g lješnjaka
– 2 žlice kakao praha
– 2 žlice rast.kakao maslaca ili kokos.ulja
– 3 žlice meda
Za čokoladni namaz u multipraktiku samljeti lješnjake, dodati rastopljeni maslac i dodati med.