Kad Maja Matus kuha sve odiše morem i punim okusima njegovih plodova, zato i toliko volimo njene recepte. A kad vam se ne da kuhati – dovoljno je da pogledate njezine fotografije i odmah dobijete inspiraciju pravog gurmana. Više o Maji, njenim receptima i fotografijama možete pronaći na blogu Dalmatia Gourmande, a mi smo ovaj put za vas izabrali receptić za rižoto s dagnjama.
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
· 3 kg svježih dagnji
· 1 glavica luka
· 4-5 režnja češnjaka
· 2 žlice svježeg peršina, sjeckanog
· 1 dl maslinovog ulja
· 5 dl bijelog vina
· 500 g umaka od rajčica
· 300 g riže
· 1 žličica papra, sol po potrebi
· voda
Priprema:
· Svježe dagnje sastružite grubljom stranom kuhinjske spužve pa ih operite pod mlazom hladne vode. Budite sigurni da su sve neotvorene jer jedino su te svježe!
· U široki lonac stavite školjke s malo hladne vode (dovoljno da prekrije dno), pa sve poklopite. Kuhajte tako školjke oko 10 minuta dok se ne otvore. Neotvorene školjke bacite! Otvorene školjke očistite od ljuštura, a dio možete ostaviti neočišćen (koje će vam poslužiti kao dekoracija). Dio vode koju su dagnje prilikom otvaranja pustile, oko 2 dl, sačuvajte.
· Na zagrijanom maslinovom ulju zažutite sitno sjeckani luk, a potom dodajte očišćene i neočišćene dagnje, sitno sjeckani češnjak, peršin i papar. Dinstajte sve zajedno dok češnjak ne pusti miris, a potom dodajte vino, vodu u kojoj su se kuhale dagnje, sok od rajčica, rižu te sve podlijte s još toliko vode koliko je potrebno da se riža skuha. Provjerite da li je rižoto dovoljno slan, ako nije dodajte malo soli.
· Kuhajte rižoto oko 15-20 minuta stalno miješajući da ne zagori, dok riža ne bude kuhana al-dente, a sva voda ne ispari. Rižoto mora biti kremaste teksture. Odmaknite s vatre pa poklopite 5 minuta prije serviranja da se svi okusi prožmu.
· Poslužite dok je još vruće.