Mihaela Devescovi je ljubav prema zdravoj hrani i isprobavanju prvih sirovih recepata u vlastitoj kuhinji pretvorila u obrt za proizvodnju i prodaju sirovih slastica koje možete kupiti i kušati diljem Lijepe Naše. Po prirodi znatiželjna i željna otkrivanja novih područja, postupno se njezin interes za zdravijom prehranom razvio u uspješan biznis zahvaljujući kojem sve više ljudi otkriva čari sirove hrane.
Kako je započela priča o sirovim slasticama?
– Sve je počelo prije desetak godina, kada sam uz dvoje tada male djece krenula pripremati obroke bez šećera, margarina, brašna i bez kuhanja. Kombinacijama voća, povrća, orašastih plodova, sirovoga kakaa, kokosova maslaca i sličnih sastojaka počela sam pripremati sirove, jednostavne i zdrave obroke.
Ubrzo ste pokrenuli i web-stranicu…
– Obitelj i prijatelji bili su oduševljeni okusima i svi su htjeli recepte, zato sam počela zapisivati recepte svega što sam pripremala. Mnogi od tih recepata našli su se na web-stranici www.sirovahrana.hr, koja je pokrenuta 2012. godine kako bi ljude upoznala i informirala o sirovoj prehrani. Pritom sam održala brojne radionice na kojima sam ljude upoznavala sa sirovom prehranom i učila ih na koji način pripremati sirova jela. Jako velik interes ljudi za zdravijom prehranom bio mi je vjetar u leđa.
Izdali ste i nekoliko knjiga na ovu temu…
– Svakim sam danom sve više učila, iskušavala okuse, pripremala nova jela. Rezultat toga bio je izlazak moje prve knjige „Sirova hrana“, izrasle iz osobnih iskustava, vlastitih istraživanja i na tisuće izrađenih i isprobanih sirovih jela. Godinu dana nakon toga uslijedila je i druga knjiga, „Slatke strasti“, s više od 150 recepata za pripremanje zdravih sirovih slastica.
Danas su vaše slastice dostupne diljem Hrvatske. Kako ste pokrenuli brend Raw sweets by Mihaela?
– To se činilo kao logičan korak zbog velikog zanimanja ljudi i čestog pitanja: „Možemo li mi to od tebe naručiti?“. Sirove torte prvi su proizvod koji sam ponudila na tržište ljubiteljima sirove hrane pod brendom Raw sweets by Mihaela. U ponudi su razne vrste torti, kolača, kuglica, čokoladni namaz i čokolade. Svi proizvodi napravljeni su od kvalitetnih organskih sastojaka s ekološkim certifikatom i bez termičke obrade.
Sirove kuglice dolaze u pet različitih okusa, pa svatko može pronaći omiljenu kombinaciju. Vrlo traženi proizvod je Mittela, zdrava varijanta popularnih čokoladnih namaza, bez šećera i umjetnih dodataka, pogodna za dijabetičare i vegane, a najnoviji proizvod u ponudi je Rawčokolada, koja dolazi u četiri različita okusa.
Čokolada s metvicom
Tijesto
– 1 šalica badema
– 1 šalica suhih smokava
– 3 žlice kakaa u prahu
– malo agavina sirupa, po potrebi
Krema
– 1 mali avokado
– 1/2 šalice indijskih oraščića
– 3-4 žlice agavina sirupa
– 1 žlica kokosova ulja
– svježa metvica
Čokoladna krema
– 1 šalica indijskih oraščića
– 2 žlice kakaa u prahu
– 1/2 šalice vode
– 3 žlice rastopljena kakao maslaca
Priprema
Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno.
U brašno dodajte suhe smokve i miksajte dok se smjesa ne poveže. Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu i ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
Za kremu u blender stavite avokado, pa sve ostale sastojke. Miksajte na najbržoj brzini dok ne dobijete glatku, gustu smjesu.
Za čokoladnu kremu sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
Kremu ravnomjerno rasporedite po kremi od metvice. Po vrhu pospite sitno sjeckane lješnjake ili bademe i listiće metvice.
Prije posluživanja ostavite tri sata u hladnjaku ili zamrzivaču.
Recept preuzet iz knjige „Slatke strasti“
Moj "Fererro"
Sastojci
– 2 šalice lješnjaka
– 1 šalica datulja
– 3-4 žlice kakaa
– 1-2 žlice avokada
– 2-3 žlice kokosova ulja
Priprema
Lješnjake sameljite u brašno, dodajte ulje, datulje, kakao i avokado te miksajte dok se sve dobro ne sjedini.
Oblikujte u kuglice tako da u sredinu stavite jedan lješnjak, a kuglice uvaljajte u lješnjakovo brašno ili sjeckani lješnjak.
Recept preuzet iz knjige "Slatke strasti"
Topla čokolada
Sastojci
– 2 šalice bademova mlijeka
– 1/2 šalice lješnjaka
– 1/2 žličice cimeta
– 1/2 žličice burbon vanilije
– kardamon, klinčići
– 3 žlice kakaa u prahu
– 3 žlice kokosova šećera
Priprema
Sve sastojke izmiksajte u blenderu dok ne dobijete tekuću smjesu. Kušajte i po želji dodajte još zaslađivača.
Recept preuzet iz knjige „Slatke strasti“
Torta od krušaka i maka
Tijesto
– 200 g maka
– 1 šalica datulja
– ¼ šalice soka od limuna
Krema
– 4 kruške
– 2 šalice indijskih oraščića
– nekoliko datulja ili agavin sirup
– 2 žlice kokosova ulja
– vanilija
Priprema
Sastojke za tijesto miksajte u blenderu ili multipraktiku dok se smjesa dobro ne poveže.
Raširite dobivenu smjesu od maka po kalupu.
Za kremu sve sastojke miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Kremu ravnomjerno rasporedite po tijestu od maka.
Tortu stavite u zamrzivač tri sata i poslužite.
Recept preuzet iz knjige „Slatke strasti“