Ravioli punjeni gljivama i Camembert sirom u umaku od gljiva i kadulje gotovi su brže no što možete i pretpostaviti. Ako se nikada niste oprobali u pripremanju domaće tjestenine – uz Majine upute vjerujemo da ćete se lako snaći.
Potrebni sastojci (za 4 osobe):
Za tijesto:
500 g glatkog pšeničnog brašna + za posipanje
500 ml kipuće vode
1 žličica soli
3 pune žlice kiselog vrhnja
1 jaje
Za nadjev:
250 g gljiva
1/2 luka
40 g Camembert sira
20 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
prstohvat soli
papar
Za umak:
250 g gljiva
1/2 luka
2 dl vode
3-4 listića kadulje
20 g maslaca
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli
papar
Priprema:
Za tijesto brašno pomiješajte sa žličicom soli, dodajte kiselo vrhnje, jaje i kipuću vodu pa zamijesite ljepljivo tijesto. Tijestu nikako nemojte dodavati još brašna.
Pokrijte tijesto i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi.
U međuvremenu pripremite nadjev: gljive i luk nasjeckajte na sitnije kockice pa posolite i popaprite. Dodajte sitno nasjeckan sir pa prodinstajte na mješavini maslaca i maslinovog ulja nekih 10 minuta uz stalno miješanje. Ostavite sa strane da se ohladi.
Za umak na mješavini maslaca i maslinovog ulja dinstajte luk, dodajte gljive narezane na listiće, posolite, popaprite, dodajte vodu i listiće kadulje. Kuhajte oko 15 minuta.
Za raviole, tijesto stavite na pobrašnjenu radnu ploču, pa tijestu dodajte toliko brašna koliko je potrebno da umijesite glatko ljepljivo tijesto.
Tijesto razvaljajte na 2-3 mm debljine, izrežite kalupom po želji pa na sredinu svakog raviola stavite žličicu nadjeva. Tijesto preklopite pa prstima dobro utisnite.
Raviole stavite kuhati u kipuću posoljenu vodu dok se ne dignu na površinu.
Poslužite uz palentu prelivenu umakom od gljiva i kadulje.
Napisala: Maja Matus