Presnac je tradicionalni desert kvarnerskog kraja koji se priprema od ovčjeg sira i tijesta. Tradicionalno se na tom području radi u doba fašnika, a recepture za taj kolač se uvelike razlikuju od mjesta do mjesta. Maja Matus nam je priredila presnac po svojoj recepturi za koji smo, sudeći po Majinu kulinarskom iskustvu, sigurni da je više nego ukusan! U slast!
Potrebni sastojci:
Za tijesto:
250 g glatkog pšeničnog brašna, tip 550
2 žlice kristal šećera
50 g maslaca
1 cijelo jaje
2-3 žlice mlijeka
prstohvat soli
Za nadjev od sira:
500 g mladog ovčjeg sira
500 g svježeg kravljeg sira
250 g kristal šećera
6 žumanjaka
6 žlica brašna
1 limun, naribana korica
Priprema:
Za pripremu tijesta pomiješati brašno s šećerom i soli. Dodati maslac sobne temperature narezan na listiće. Na kraju dodati jaje te umijesiti čvrsto tijesto kao za tjesteninu, a po potrebi dodati malo mlijeka kako bi se svi sastojci spojili. Tijesto podijeliti na tri jednake kuglice, pa ostaviti sa strane dok pripremite nadjev.
Za nadjev mladi ovčji sir samljeti kroz mašinicu za orahe (jer ga je na taj način najjednostavnije usitniti), pomiješati s kravljim sirom, šećerom, žumanjcima, brašnom i limunovom koricom. Dobro promiješati kako bi se svi sastojci spojili.
Za ovaj kolač koriste se starinski tanjuri, no slobodno ga možete ispeći u drugom kalupu, recimo kalupu za tart ili tortu. Tanjure ili kalup premazati s malo ulja.
Svaku kuglicu tijesta razvaljati u krug, debljine oko 5 milimetara. Neka tijesto bude veće od tanjura u kojem će se peći jer će btii potrebno preklopiti nadjev.
Tijesto premjestite u tanjur, neka mu rubovi vire van tanjura. U sredini tijesta stavite 1/3 pripremljenog nadjeva pa preklopite rubovima tijesta. Tijesto na razmaku od svakih 5 centimetara uštipnite kako bi dobilo kakrakterističan oblik za Presnac.
Ponovite postupak s ostatkom nadjeva i tijesta.
Zagrijte pećnicu na 170°C. Pecite kolač u unaprijed zagrijanoj pećnici, oko 50 minuta do 1 sat, odnosno dok ne porumeni.
Pečeni kolač posuti kristal šećerom prije posluživanja.
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatiagurmande