Kada sam prije godinu dana, ponukana Uninom preporukom, pročitala roman Chitre Banerjee Divakaruni The Mistress of Spices, nisam ni sanjala koliko će mi ta knjiga promijeniti život i zavrtjeti ga u krugu od 180 stupnjeva. Od tog dana Indija, gospodarica začina, postala je jedna od omiljenih svjetskih kuhinja na našem meniju.
Nekoliko godina kasnije, ne mogu zamisliti kuhinjske police i ormariće bez začina koji odišu Indijom. Iako nikada nisam posjetila Indiju, sa svakim novim zalogajem orašastih i slatkastih začina koji se miješaju na vrhu jezika, imam dojam kao da sam upravo tamo: na mjestu gdje se miješa tišina i buka, sparina, miris sandalovine i cimeta.
„Postoji samo jedan začin za strast. I samo Jedna koja zna njegovo ime!“ Indija. Opjevana u mnogim pjesmama, mnogim kulinarskim avanturama, u začinima.
Garam masala, tradicionalni sveprisutni začin stavlja se u bezmesna i mesna jela, a poseban doživljaj daje Piletini Biryani. Volim ga spremati kod kuće jer ga u prodaji u našim krajevima ne mogu pronaći, a neizostavan je sastojak spomenutog jela. Una, koja je godinama živjela u Indiji, odala nam je tajne spremanja ovog začina u kućnoj verziji, onako kako to priliči ženi koja je uživala prikupljajući tajne Indijske kuhinje, a ja sam joj beskrajno zahvalna na tome!
Piletinu Biryani spremila sam prvi puta odmah nakon domaće verzije garam masale, a budući da po originalnom receptu nisam imala nekih sastojaka koji su mi ostali nedostupni, morala sam malo kombinirati omjerima začina i sastojaka.
Ovo je omiljena kombinacija M. i mene, mada bi ja još dodala mrvicu, mrvicu curryja, tek toliko da se nađe… Zašto ne biste jednom, makar samo jednom, začinili malo Vašu hranu i pritom uživali?
Garam masala (u kućnoj verziji)
(za oko 100 g začina)
Potrebni sastojci:
• 1 žlica sjemenki kima (kumina)
• 1 žlica sjemenki korijandera
• 1 žličica mljevenog kardamoma
• 1 žličica crnog papra u zrnu
• 1 žličica cimeta u prahu
• 3 komada klinčića
• ½ žličice muškatnog oraščića, naribanog
Priprema
Pomiješati sve začine izuzev muškatnog oraščića, pa staviti na suhu tavu bez dodatka ulja.
Zagrijavati začine na srednje jakoj temperaturi oko 5 minuta, dok ne puste slatkasti miris i poprime tamniju boju. Promiješajte jednom ili dvaput u tijeku procesa.
Začine skinuti s vatre, premjestiti u manju zdjelicu i potpuno ohladiti.
Začine samljeti u mužaru ili u mlincu za kavu.
Na kraju dodati muškatni oraščić i sve promiješati.
Zatvoriti u staklenu bočicu do uporabe.
Piletina Biryani
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
Za marinadu:
• 60 ml jogurta
• 500 g pilećih prsa, bez kosti
• ¼ žličice začina Garam masala
• ¼ žličice chillija u prahu
• 1 žličica soli
Za piletinu:
• 1 svježa rajčica
• 1 manja glavica luka, narezana na kockice
• 2 režnja češnjaka, sitno sjeckan
• 2 žlice jogurta
• 2 lista svježeg lovora
• ¼ žličice cimeta
• ¼ žličice mljevenog kardamoma
• 2 žličice soli
• 2 svježe chilli papričice
• 1/2 žličice začina Garam masala
• oko 5 žlica ulja, neutralnog
• oko 300 g Basmati riže
Priprema:
Piletinu narežite na manje kockice.
Za marinadu, pomiješajte garam masalu s soli i chilijem. Umiješajte u jogurt pa time premažite piletinu. Stavite u veću zdjelu, prekrijte prozirnom folijom pa ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat.
Nakon što je piletina odstajala u marinadi, izvadite ju i lagano popržite na zagrijanom ulju dok ne poprimi zlatnožutu boju. Nemojte ju skroz popržiti. Izvadite iz ulja i ostavite sa strane.
Na istom ulju, zagrijte listove lovora, cimet, kardamom i Garam masalu. Kada začini puste miris, dodajte sjeckani luk pa dinstajte dok ne postane staklen, a potom dodajte češnjak i chilli papričice. Na kraju dodajte sjeckanu rajčicu i jogurt pa kuhajte oko 2-3 minute.
Umiješajte piletinu pa kuhajte još oko 5 minuta dok piletina ne upije sve začine.
Skinite s vatre i poklopite.
Rižu skuhajte u većoj količini slane vode, oko 15 minuta, a potom je ocijedite.
Poslužite piletinu s rižom i Naan kruhom.
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmanade.blogspot.com