„Vitamin sunca“ ima reputaciju ulaska u vaše tijelo kako putem hrane ili pića, tako i kroz vrijeme koje provodite na otvorenom. Kad pomislite na piće s visokim sadržajem vitamina D, automatski vam na pamet padne – mlijeko. No jeste li znali da se vitamin D u gljivama pokazuje jednako moćan kao i klasično mlijeko kada je u pitanju stvaranje ovog prijeko potrebnog vitamina.
Vitamin D ima poduži popis pogodnosti: promiče dobro zdravlje kostiju, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, pomaže u trudnoći i pri mentrualnim problemima te pridonosi imunitetu vašeg tijela.
Tome svemu dodajte činjenicu da vitamin D djeluje i kao stabilizator raspoloženja, pa iako su dokazi još uvijek ograničeni, znanstvenici vjeruju da dobivanje prave količine vitamina D može pomoći smanjenju depresije i anksioznosti, budući da pojedinci s tim poremećajima često imaju manje vitamina D.
No koliko vitamina D treba unositi? „Prosječna osoba bi trebala unositi oko 600 mikrograma vitamina D dnevno. Znanstvenici su otkrili da je pet do 30 minuta izlaganja suncu između 10:00 i 15:00 sati dva puta tjedno sve što vam treba za dovoljnu razinu sinteze vitamina D“, kaže registrirana dijetetičarka Tracy Lockwood Beckerman.
A samo jedna četvrtina šalice običnih šampinjona čini oko 46 posto vašeg dnevnog unosa. Nemate ideje na koje sve načine možete iskoristiti potencijal iz gljiva? Evo par prijedloga:
Pripremite vegetarijanski bolonjez
Umjesto klasičnog bolonjeza s mesom ubacite šampinjone. Ovo povrće puno vitamina D gotovo je savršeni nadomjestak mješanom ili drugom mesu koje koristite za pripremu. Poslužit će kao laganije jelo za vrijeme ljetnih vrućina.
Napravite čips od gljiva
Gotovo sve se može pretvoriti u čips ovih dana. Gljive nisu iznimka, a prije nego što ih ubacite u fritezu ili pećnicu, narežite ih na tanke komade i začinite po želji.
Kombinirajte ih s češnjakom za umak
Napravite umak koji možete dodati bilo kojem jelu (tjestenini, piletini, jajima, sendvičima,…), a koje će mu dodati onaj gurmanski okus. Pritom priprema nije nimalo komplicirana, a unijet će novu notu vašim omiljenim jelima.
Ukiselite ih
Kisele gljive su jedan od onih rijetkih zalogaja koje isprobate iz radoznalosti i potpuno se zaljubite. Ukusne marinirane gljive bi mogle postati nezaobilazan dodatak vašim salatama, juhama ili nekim drugim jelima. Uz to će vas zasititi i priskrbiti vam potrebnu količinu vitamina D.
Napravite pitu
Sve ima bolji okus kad se doda hrskavoj korici za pitu. Sve – uključujući gljive. Napravite vegansku verziju pite s celerom, lukom, mrkvom i, dakako, gljivama.
Pročitaj i ovo:
- Vitamin D – saveznik dobrog imuniteta i borac protiv virusa
- 3 vitamina čiji je unos korisno pojačati tijekom ljeta
- Vegetarijanka – kako poboljšati unos vitamina?
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!