Ako nikada prije niste pripremali špageti tikvu (popularnu spaghetti squash), postoje dvije stvari koje biste trebali znati – jednostavno je koliko i ukusno. Špageti tikva potječe iz Mongolije, ovalnog je oblika s blijedožućkastom, tankom korom. Svoje ime duguje specifičnoj vlaknastoj strukturi mesa koje izgledom podsjeća na špagete.
Ova vrsta bundeve odlična je niskokalorična zamjena za tjesteninu te njezino korištenje kao priloga značajno smanjuje unos kalorija i ugljikohidrata. Dok jedno serviranje klasičnih špageta sadrži oko 220 kalorija, špageti tikva ima samo 40 kalorija. A najbolje od svega, predstavlja bogat izvor antioksidanta i kalija koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
Tikvu dobro operite, posušite i presijecite po dužini tako da dobijete dvije jednake polovice. Žlicom izvadite sjemenke te lagano premažite unutrašnjost maslinovim uljem. Stavite na lim za pečenje, s prerezanom stranom prema dolje i pecite oko 45 minuta na 190 stupnjeva. Nakon što je izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohladi. Zatim je preokrenite i vilicom iskidajte meso tikve tako da dobijete tanke niti koje izgledom podsjećaju na rezance.
Ovako pripremljenu tikvu možete pripremati na različite načine – kao toplo ili hladno, slatko ili slano jelo, kao desert, klasične špagete s umakom od rajčice, povrćem i parmezanom ili zapečenu s dodacima.
Špageti tikva s rajčicama i špinatom
Sastojci:
– 1 špageti tikva
– 2 žlice maslinovog ulja
– 3 češnja češnjaka, nasjeckana
– 300 g cherry rajčica
– 4 šalice špinata
– parmezan (po želji)
– preprženi pinjoli (prema želji)
– himalajska sol (prema ukusu)
Priprema:
Dok je špageti tikva u pećnici, na drugom limu za pečenje, obloženom papirom, raširite rajčice (možete ih i prerezati) i pokapajte s maslinovim uljem. Pecite 15-20 minuta.
U velikoj posudi za prženje, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte češnjak i pržite dok ne počne mirisati.
Kada je tikva gotova i malo ohlađena, vilicom napravite „rezance“. Smanjite toplinu pa dodajte rajčicu, špinat, „rezance“ od tikve i nastavite pirjati 3-5 minuta.
Posolite prema ukusu i poslužite s pinjolima i parmezanom na vrhu.
Punjena tikva „na meksički“
Sastojci
– 1 špageti tikva
– 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 1/2 crvenog luka, narezanog
– 3 češnja češnjaka, nasjeckanog
– 1 Jalapeño paprika, narezana (ostavite sjemenke ako želite više ljutine)
– 1 crvena paprika, narezana
– 1 žlica mljevenog kumina
– 1 žlica (meksičkog) origana
– 1 žlica čilija u prahu
– 400 g crnog graha
– 250 g kukuruza
– svježe narezani korijandar
– 1 limeta
– malo naribanog sira
– sol, papar
Priprema
Pripremite tikvu i napravite „rezance“.
Zagrijte ulje u tavi. Dodajte luk, češnjak, Jalapeño papriku i crvenu papriku. Pirjajte 2 minute. Dodajte kumin, meksički origano, čili prah te sol i papar. Pirjajte još jednu minutu. Dodajte grah, kukuruz i korijandar da promiješajte da se sastojci prožmu. Iscijedite sok od jedne limete i promiješajte.
Dodajte „rezance“ od tikve u mješavinu, promiješajte i začinite prema ukusu.
Napunite svaku polovicu tikve mješavinom i pospite naribanim sirom.
Lagano zapecite u pećnici dok se sir ne otopi i dobije zlaćanu boju.
Ukrasite s narezanim korijanderom i uživajte.