Ako dugi ljetni dani i tople večeri na otvorenom nisu povod za zabavu bez nekog posebnog razloga, ne znamo što je. Osim uobičajenog roštilja (jer zašto biste se i vi pržili ako baš ne morate), naš su prijedlog lagani ljetni zalogaji koji se brzo spremaju i još brže nestaju. Hladne salate, osvježavajući umaci, sitni kanapei i ostale popularne finger food opcije provjereni su recept za ljetni meni.
Priroda nas je u ovo doba godine opskrbila najšarenijim plodovima, iskoristite to – zato, koktele dobro opskrbite svježim voće, poslužite ražnjiće s jagodama, lubenicom i malinama, a večer zaokružite laganim (i sirovim) desertima. Dodajte tome još dekoracije u stilu uradi sam i svjetleće lampione, i kulisa za ljetnu zabavu već je postavljena – preostaje samo okružiti se dragim ljudima.
Umak tzatziki
Hladno i osvježavajuće, baš kao što ljeto i zahtjeva – tzatziki je hladni umak od jogurta, krastavaca, češnjaka i limuna koji svoje podrijetlo vuče iz Grčke. Iako ga Grci najčešće jedu uz mesu, toliko je dobar da bismo ga najradije jeli uz sve, a savršeno pristaje u svaki ljetni meni.
Sastojci
– 1 veliki krastavac
– 2 režnja češnjaka
– 2 žlice maslinova ulja
– 500 g grčkog jogurta
– vlasac
– 1/2 limuna
– sol, papar
Priprema
Krastavac ogulite i naribajte na sitno, posolite i ostavite da pusti vodu. Ocijedite ga, prebacite na ravnu plohu i papirnatim ručnikom osušite ostatak vode.
Naribajte češnjak te pomiješajte s krastavcem i jogurtom. Dodajte nasjeckani vlasac i sok polovice limuna. Po ukusu dodajte sol i papar.
Poslužite uz ražnjiće od povrća ili kao dip uz grickalice.
Rajčica i paprika na hladno
Niste fan juhe usred ljeta? Ovu biste ipak mogli zavoljeti jer je riječ o hladnoj juhi od rajčice i paprike za koju ne trebate paliti štednjak. Gazpacho je podrijetlom iz Španjolske, priprema se od sirovog povrća i silno osvježava tijekom vrelih ljetnih dana.
Sastojci
– 3 srednje rajčice
– 1 srednji krastavac
– 1 crvena paprika
– 1 luk
– 2 režnja češnjaka
– 2 žlice balzamskog octa
– 2 žlice maslinova ulja
– sol, papar
– 5-6 listova svježeg bosiljka
Priprema
Povrće operite i narežite na krupne komade. Ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
Začinite soli i paprom po ukusu. Dodajte maslinovo ulje, balzamski ocat i listove bosiljka te miksajte još pola minute, dok se sastojci ne prožmu.
Ostavite je pola sata u hladnjaku jer se poslužuje hladna. Ako nemate vremena, u blender ubacite i kockicu-dvije leda. Zadivite goste i poslužite je u desertnim čašicama.
Kozice plivaju – u salati
Ovaj gurmanski tanjur pun je zdravlja i finih okusa. Osim kozica, u salatu ubacite povrće po želji, salatu po izboru, kremasti avokado te prstohvat čilija – tek toliko da ugrije atmosferu.
Sastojci
– 300 g očišćenih kozica
– sok od 1 limuna
– 1/4 žličice čilija u prahu
– 300 g salate po izboru
– 1 avokado
– 3 žlice sitno sjeckanog svježeg peršina
– 1 šaka svježeg vlasca
– sol, papar
– maslinovo ulje
Priprema
Na tavi kratko popržite kozice – dodajte malo maslinova ulja i začinite ih čilijem, solju i paprom.
U zdjeli pomiješajte salatu s pečenim kozicama, dodajte avokado, sitno sjeckani peršin i vlasac te začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
Poslužite ohlađeno.
Pizza-patlidžan
Znate li nekoga tko ne voli pizzu? Pokažite novo lice ovog popularnog jela tako što će kao „kora“ poslužiti kriške patlidžana, za male zalogaje nadjevene sirom, špinatom i svježim cherry-rajčicama – savršene za ljetnu zabavu.
Sastojci
– 4 velika patlidžana narezana na kolutove 2 cm debljine
– umak od rajčice
– sir provolone (mozarella ili drugi sir po želji)
– 200 g cherry-rajčica, narezane
– 2 šalice svježeg špinata
– sol, papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzija. U lim za pečenje posložite kriške patlidžana. Posolite i popaprite pa pecite 15-20 minuta.
Maknite pečene patlidžane iz pećnice. Premažite ih jednom žlicom umaka od rajčice i dodajte sir, špinat i rajčice. Kratko pecite još 3-5 minuta.
U salatu me obuci
Tortilje su poznato meksičko jelo, a za laganiju ljetnu inačicu nadjev zamotajte u listove salate, preporučljivo kristalke, koja sadrži visoki udio vode (oko 95 posto). A uz različite priloge, povrće i umake (kao što je tzatziki), svaki gost možete složiti tortilju baš po svom guštu.
Sastojci
– 2 veća pileća prsa
– 1 luk
– sol, papar
– listovi salate
– 500 g crvenoga graha
– 200 g kukuruza
– 3 paprike
– cherry-rajčice
Priprema
Na tavi zagrijte ulje i popržite luk. Dodajte piletinu narezanu na kockice, sol i papar pa pirjajte oko 10 minuta.
Servirajte piletinu uz povrće posluženo u različitim zdjelicama pa svaki gost može smotati svoju tortilju.
Voće na štapiću
Ovi su sladoledi jedni od najzabavnijih ljetnih deserata – uz omiljenu kombinaciju voća, mogućnosti za igru i kreativu neograničene su, a ako u kalupe ulijevate različite smjese po slojevima, uvijek se možete iznenaditi uzorcima koje ste stvorili. A možete ih podebljati i alkoholom za desert rezerviran samo za odrasle.
Sastojci
– 1 1/4 šalice kokosova mlijeka
– 2 žlice sladila (med, agava, javor ili stevija)
– 1 šalica trešanja, malina ili voća po izboru
Priprema
U blenderu miksajte voće dok ne dobijete glatku smjesu. Odložite sa strane.
U zasebnoj zdjeli miksajte kokosovo mlijeko i sladilo.
Kalup za sladoled djelomično ispunite smjesom od voća, zatim dodajte kremu od kokosova mlijeka te po želji opet smjesu voća – poigrajte se uzorcima.
Kad su kalupi ispunjeni, stavite u zamrzivač na pet sati ili preko noći.
Sirova sladoledna torta
Jednostavno da ne može jednostavnije – stavite sastojke u blender i torta je gotova. Najveći dio posla odradi zamrzivač, gdje torta miruje barem šest sati, dok ova sladoledna voćna poslastica ne bude spremna za posluživanje.
Sastojci
Za tijesto
– 1 1/2 šalice badema
– 1 šalica mljevenoga kokosa
– 2 žlice otopljenoga kokosova ulja
– 1/4 šalice javorova sirupa
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 1/8 čajne žličice kardamoma (po želji)
– prstohvat morske soli
Za kremu
– 1 šalica indijskih oraščića natopljenih preko noći
– 1 šalica smrznutih jagoda (ili drugog bobičastog voća)
– 1 šalica smrznutih banana
– sok od 1 limuna
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema
Za tijesto izmiksajte bademe dok ne dobijete brašno. Dodajte kokos, sol i mokre sastojke pa miksajte dok se smjesa ne poveže. Dobivenu smjesu rasporedite po kalupu i ravnomjerno pritisnite stražnjom stranom žlice.
Ocijedite natopljene indijske oraščiće. Stavite ih u blender, dodajte smrznute jagode, smrznutu bananu, sok od limuna, vaniliju i 1 žlicu vode. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu.
Dobivenu kremu rasporedite preko tijesta. Ukrasite po želji bobičastim voćem. Stavite u zamrzivač na šest sati ili preko noći.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti
• Zelene palačinke – savršeni ljetni zalogaj koje će obožavati i mali i veliki