Blagdani, božićne dekoracije i kolačići – tako nekako izgleda plan za druženja i ugađanja na kraju godine. No, iako božićni keksići predstavljaju šećer koji dolazi na kraju svakog blagdanskog obroka, ne može se poreći da su puni, pa, šećera. Istog onog šećera i bijelog brašna zbog kojeg se, nakon početnog zadovoljstva, osjećate manje raspoloženi za slavlje.
Zbog toga ovi kolačići kombiniraju bademovo i heljdino brašno za bezglutensku verziju božićnih keksića, bez rafiniranog šećera, uz dodatak aromatičnih začina poput đumbira, cimeta i klinčića. U receptu možete koristiti melasu, prirodni zaslađivač od šećerne trske koji se koristi kao zdravija zamjena za šećer, bogat mineralima.
Sastojci
– 2 šalice bademovog brašna
– 1/2 šalice heljdinog brašna
– 1/2 šalice kokosovog šećera
– 1 žlica mljevenog đumbira
– 1 i pol čajna žličica cimeta
– 1/2 čajne žličice sode bikarbone
– 1/4 čajne žličice muškatnog oraščića
– 1/4 čajne žličice mljevenog klinčića
– 1/2 čajne žličice soli
– 2 žlice kokosovog ulja ili ulja avokada
– 1 jaje
– 4 žlice melase
– 1 i pol čajna žličica vanilije
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – bademovo brašno, heljdino brašno, kokosov šećer, đumbir, mljeveni cimet, sodu bikarbonu i preostale začine.
Dodaje ulje, vaniliju, melasu i jaje. Pomiješajte rukama, ako je potrebno, sve dok ne dobijete kompaktno tijesto. Ako je tijesto malo vlažno, dodajte do 1/4 šalice bademovog brašna, dodajući jednu po jednu žlicu.
Podijelite tijesto u dvije kuglice. Zamotajte ih u papir i stavite u hladnjak na sat vremena ili više (može i preko noći) da se ohladi.
Zagrijte pećnicu na 180° C.
Izvadite jednu kuglu tijesta iz hladnjaka. Stavite na papir za pečenje razvučen preko stola i razvaljajte tijesto između dva komada papira. Jedan dio možete izvaljati tanje, drugi deblje, ovisno o tome kakve kolačiće volite.
Upotrijebite kalupe po želji i razrežite tijesto. Stavite kolačiće na lim za pečenje podložen papirom za pečenje.
Nastavite ponovno valjati tijesto i rezati kolačiće sve dok ne postane ljepljivo, a zatim stavite tijesto u hladnjak da se ohladi te ponovite s drugom kuglom tijesta. Ponavljajte sve dok vam ne ponestane smjese.
Pecite 10 do 12 minuta, ili dok ne počnu tamniti na rubovima.
Pustite da se potpuno ohlade prije nego što ćete ih ukrašavati glazurom.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti