Teresa Cutter, The Healthy Chef (Zdrava kuharica), jedan je od vodećih australskih autoriteta zdrave kuhinje, nutricionistkinja, kolumnistica, autorica bestselera „The Healthy Chef – Purely Delicious“, fitness trenerica i medijska osoba. Ona kombinira svoju ljubav prema hrani i fitnessu te dijeli svoje recepte putem internetskog portala thehealthychef.com, na TV nastupima, radionicama i brojnim demonstracijama kuhanja.
Jedan od njezinih specijaliteta je bezglutenski kruh od kvinoje i chia sjemenki, koji također ne sadrži ni mlijeko, jaja i šećer te je savršen za ljude koji pate od određenih alergija ili netolerancije na hranu.
>> Recept za Uvijek savršen kruh od pira
Kvinoja je bogata bjelančevinama, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline koje tijelo treba za regeneraciju i zdravlje imunološkog sustava. Sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, minerale mangan i bakar te vitamin E i magnezij. Također, bogata je riboflavinom i ostalim B vitaminima. Kvinoja je odličan izvor fosfora, kalija i cinka. Dobra je za regulaciju probave jer sadrži netopljiva vlakna. Preporučuje se dijabetičarima jer ima niski glikemički indeks i ne povećava razinu šećera u krvi.
Također, i chia sjemenke dobre su za dijabetičare jer usporavaju apsorpciju ugljikohidrata u probavnom sustavu, što sprječava nagle promjene razine šećera u krvi. Sjemenke chie bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje čine i do 30 % njihovog sastava. Bogat su izvor vlakana, raznih minerala važnih za zdravlje, poput kalcija, fosfora i mangana te proteina i aminokiselina, a sadrže visoku količinu omega-3 kiselina.
>> Kvinoja – idealna za dijabetičare, ali i za mršavljenje
Kruh od kvinoje i chia sjemenki
Sastojci:
– 300 g sirove kvinoje
– 60 g chia sjemenki
– 250 ml vode (pola iskoristite za natapanje chia sjemenki, a drugu polovicu za miješanje smjese kvinoje i chia sjemenki u miješalici)
– 60 ml maslinovog ulja
– ½ žličice sode bikarbone
– ½ žličice morske soli
– sok od ½ limuna
Priprema:
Kvinoju preko noći stavite u hladnjak u posudu punu vode. Chia sjemenke prelijte s ½ šalice vode dok ne poprimi formu gela. Zagrijte pećnicu na 160 ° C. Zatim dobro ocijedite kvinoju te ju stavite u miješalicu. Dodajte joj chia gel, ½ šalice vode, maslinovo ulje, sodu bikarbonu, morsku sol i sok od limuna. Miksajte smjesu tri minute te ju smjestite u kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje.
Pecite ovaj bezglutenski kruh od kvinoje i chia sjemenki oko sat i pol, dok ne postane čvrst i elastičan na dodir. Izvadite ga iz pećnice da se hladi pola sata, a potom ga maknite iz kalupa te ostavite da se u potpunosti ohladi. Kruh bi trebao biti malo vlažan u sredini i hrskav izvana.