Kada opremamo kuhinju znamo da je kupnja novog pribora sve samo ne jeftina. Ipak, posjedovanje dobrog posuđa ključ je zdrave i ukusne prehrane. No i kada ga posjedujete, bez obzira na vašu razinu kulinarskoj znanja, trošenje se očekuje i od najkvalitetnijeg posuđa.
Tajna održavanja našeg posuđa zdravim je svakodnevno poštovanje i briga. Postoji niz pogrešaka za koje šefovi kuhinja vjeruju da amaterski kuhari neprestano rade u kuhinji, preuranjeno uništavajući svoje dragocjene posude, noževe i još mnogo toga. Ipak, ako znamo koje su to greške, možemo ih spriječiti. Zato ih donosimo u nastavku.
Najčešće pogreške koje radite s kuhinjskim posuđem
- Stavljate pribor od nehrđajućeg čelika u perilicu posuđa – bilo bi dobro izbjegavati pranje noževa, posuda i tepsija od nehrđajućeg čelika jer ga visoke temperature i mehanički pokreti mogu uništiti.
- Ne čekate da se vaše posuđe osuši – uobičajena pogreška koja uzrokuje propadanje kuhinjskih alata jest njihovo pohranjivanje dok su mokri. Drvene posude i rezne ploče trebaju se brzo oprati ručno i potpuno osušiti, što će pomoći u produljenju njihovog životnog vijeka. Također treba pripaziti da ne dođe do hrđanja metalnog posuđa.
- Prerijetko mijenjate spužvu – opremite kuhinju svježim spužvama, a određene imajte posebno za brisanje čistih ruku i čistog posuđa. Također ih držite odvojeno od ručnika koje koristite za brisanje prljavog stola ili struganje hrane s posuđa.
- Koristite pogrešan deterdžent – ovo može dovesti do mrlja i ožiljaka na vašem posuđu. Izbjegavajte deterdžente s izbjeljivačem!
- Koristite metalne spužve za čišćenje tava sa zaštitnim premazom – ovaj premaz se može lako oštetiti i tako umanjiti kvalitetu vašeg posuđa. Ovo posuđe također nije prilagođeno visokim temperaturama. Za kuhanje na visokim temperaturama koristite posuđe od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.
- Ne oštrite noževe – noževi su broj jedan pomoć u kuhanju, a oštri noževi čine rezanje učinkovitijim i lakšim te su znatno sigurniji od tupih.
- Što više, to bolje – ovo se ne bi trebalo odnositi na kuhinjski pribor, već bi kvaliteta posuđa trebala biti na prvom mjestu.
Pročitaj i ovo:
- Najčešća greška koju radite prilikom skladištenja voća i povrća
- Njega kože: 3 pogreške koje radite, a da ih niste ni svjesni
- Radite li i vi ovu grešku prilikom čišćenja lica koja vam uništava kožu?
Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!