Generalno gledajući, znate što možete očekivati kada kupite neku namirnicu. Primjerice, za tjedan dana će zelene banane završiti smeđe i kašaste, dok se grožđe neće puno promijeniti. Međutim, način sazrijevanja vaših namirnica može se promijeniti ovisno o načinu na koji ih pohranjujete. Određeno voće i povrće proizvodi etilen koji im pomaže kod sazrijevanja, a kada takve proizvode skladištite s onima osjetljivima na etilen, to može dovesti do još bržeg sazrijevanja.
Uobičajeno voće i povrće koje proizvodi etilen uključuje jabuke, avokado, banane, smokve, kruške, krumpir, rajčice, mladi luk. S druge strane, pod namirnice osjetljive na etilen spadaju jabuke, šparoge, avokado, banane, brokula, zelje, krastavci, patlidžan, grožđe, dinja, kivi, limun, zelena salata, limeta, mango, luk, breskve, kruške, paprika, tikvice, slatki krumpir (batat), lubenica.
Vjerojatno ćete primijetiti preklapanja između tih popisa jer proizvođači etilena mogu istovremeno biti osjetljivi na etilen. Zato se oni čuvaju izvan hladnjaka jer tako i sazrijevaju, a tek kad sazru ih treba premjestiti u hladnjak. Tako ne kvare druge proizvode osjetljive na etilen, a i vi teže možete zaboraviti na njih dok stoje u zdjeli na stolu.
Ako volite posložiti veću količinu voća i povrća na kuhinjski stol u veliku zdjelu, postoji nekoliko pripadnika koji nisu osjetljivi na etilen, poput borovnica, trešanja, graha, češnjaka, grejpa, naranče, ananasa, krumpira, malina, jagode i luka.
Pročitaj i ovo:
- Sjajni trikovi za zamrzavanje svježe hrane koji će joj produljiti rok trajanja
- Hrana u doba korone: Kako efikasno oprati namirnice iz trgovine?
- Ova prehrana balansira hormone i vraća ih u ravnotežu
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!