Imate stare (pre)zrele banane i ne znate kako ih iskoristiti? Odlično, jer vam upravo takve trebaju za ovaj bezglutenski banana kruh. Glavni su sastojak (naravno) banane, izvor zdravih ugljikohidrata koji vas čine sitima i potiču metabolizam. Osim što će zadovoljiti vašu želju za slatkim, banana kruh čini idealan doručak/užinu/večeru/desert koji se odlično slaže sa svježim voćem ili grčkim jogurtom.
Još jedan razlog zašto volimo ovaj kolač u formi kruha je i njegova jednostavnost – bilo da ste početnik ili iskusan kuhar, ovaj zabavan i jednostavan recept daje ukusan obrok za kratko vrijeme boravka u kuhinji. I svaki put ga možete drukčije pripremiti – prije izlijevanja u kalup, u smjesu možete po želji dodati orašaste plodove, sjemenke, suho voće, pa i komadiće tamne čokolade.
Sastojci
– 3 šalice bademovog brašna
– 2-3 zrele banane
– 2 jaja
– 1/4 šalice kokosovog ulja
– 1/4 šalice meda
– 1/4 šalice javorovog sirupa
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 1 žličica sode bikarbone (ili praška za pecivo)
– 1 žličica cimeta
– 1/4 žličice muškatnog oraščić
– 1/2 žličice soli
– 1/2 šalice nasjeckanih oraha (po želji)
Napomena: Šalica je od 200 ml.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite pravokutni kalup za kruh ili ga obložite papirom za pečenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, med, javorov sirup, otopljeno kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Sve sastojke dobro promiješajte mikserom.
Dodajte banane koje ste prethodno zgnječili vilicom i izmiksajte.
Ubacite suhe sastojke – brašno, soda bikarbonu, sol, cimet i muškatni oraščić i lagano ih promiješajte pjenjačom. Po želji dodajte orahe ili druge dodatke.
Smjesu izlijte u kalup i stavite u pećnicu. Pecite 40 – 50 minuta. Kolač će dosta potamniti, a vrijeme pečenja provjerite čačkalicom – kada je gotov, čačkalica bi trebala biti suha.
Pustite ga 10 minuta da odstoji i ohladi.
Dobar tek!