Bogata polja ninske solane ugostila su mnogobrojne posjetitelje koji su pod okriljem jedinstvenog Festivala soli uživali u gurmanskim specijalitetima spravljenim tijekom atraktivnih kulinarskih radionica, a pod palicom poznatog chefa Mate Jankovića.
Iznimno ljekovita dimenzija ninskog Cvijeta soli
Da se Cvijet soli Solane Nin kao ekološka sol premium kvalitete može koristiti i u ljekovite kozmetičke svrhe prisutnima je u sklopu zanimljivih radionica pokazala Marijana Pontoni, savjetnica za zdrav stil života. Pontoni je pripremila nekoliko jednostavnih prirodnih receptura obogaćenih ovim ninskim slanim draguljem – vodicu za ispiranje ušne šupljine, regenerirajući piling za ruke i tijelo, pastu za izbjeljivanje zubi te osvježavajući dezodorans.
Sadržajno raznolik festivalski program pod ravnanjem zadarskog glumca, Duška Modrinića, oduševio je posjetitelje i primamljivim notama notama klape „Sol“ te tamburaškog orkestra ninskog KUD-a „Branimir“.
„Festivalom soli proširili smo ponudu kulturnih manifestacija kraljevskog grada Nina zahvaljujući čemu možemo još konkurentnije nastupati na stranim tržištima, posebice u postsezoni te smo sigurni da će ovo događanje dodatno potaknuti turiste da svoj godišnji odmor planiraju i u rujnu“ izjavila je Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, dodavši kako je Festival jednako atraktivan i domicilnom stanovništvu jer obilježava kraj ovogodišnje berbe soli.
„Carpaccio, tartar, marinirana riba, salate, pečeno meso, … pa čak i deserti uz nekoliko zrnaca ninskog Cvijeta soli poprimaju šarm i ugodnu teksturu zbog čega bi on trebao biti sastavan dio kuhinja kako u restoranima, tako i u kućanstvima“ poručio je Mate Janković. „Ovaj proizvod prati svjetske trendove u kulinarstvu i osobito mi je zadovoljstvo zgotoviti jela začinjena Cvijetom soli na kojem piše Made in Croatia“ zaključio je hrvatski chef.
Čoko mousse a’la Nin
Sastojci za mousse od čokolade:
• 90 g mlijeka
• 170g čokolada – 72% kakao
• Jedan žumanjak
• 4 bjelanjka
• 90g kristalnog šećera
Čokoladu rastopiti s mlijekom i ostaviti sa strane, ali ne dopustiti da se ohladi do kraja. Dodati joj jedan žumanjak. U posebnoj posudi umutiti bjelanjke te kad su bjelanjci mekano tučeni dodati šećer. Nastaviti tući bjelanjke u čvrsti snijeg. Zatim u čokoladu umiješati pola bjelanjaka i dobro promiješati i zatim umiješati drugu polovicu, ali lagano da se ne istisnu bjelanjci iz smjese. Ostaviti u hladnjak na 3-4 sata prije posluživanja.
Sastojci za mliječnu karamelu:
• 200 g šećera
• 500 g vrhnja za kuhanje
Šećer na laganoj temperaturi karamelizirati do zlatnožute boje, dodati vrhnje za kuhanje i kuhati do optimalne gustoće. Ohlađeni umak od karamele (na sobnoj temperaturi) poslužiti s mousseom od čokolade i ninskim Cvijetom soli.
Autor recepta: Mate Janković, chef