Neka vas ova salata nadahne da kuhate kod kuće i isprobavate nove okusa – salata od cvjetače i leće savršen je način da zakoračite u proljeće jer sadrži tople sastojke poput pečene cvjetače i leće, kao i „laganije“ sastojke poput rikole, sjemenki nara i tahinija.
Cvjetača je dobar izvor vitamina C, kao i vitamina B skupine, A i E. Usto sadrži minerale poput kalija, fosfora, bakra, cinka i magnezija, a obiluje i drugim vrijednim sastojcima, prije svega antioksidantima i fitokemikalijama. Bogata je vlaknima, a usto je i niskokalorična namirnica – 100 g cvjetače broji svega 25 kalorija. Jedna je od kupusnjača koja čuva i zdravlje srca, a zahvaljujući sumpornim tvarima sulforafanima, smatra se jednom od najsnažnijih namirnica za sprječavanje nastanka karcinoma.
Osim cvjetače, salata također sadrži i druge korisne namirnice, kao što je kurkuma, snažan protuupalni sastojak za poboljšanje raspoloženja i zdravlja srca.
Sastojci
Za salatu
– 1 velika cvjetača
– 2 žlice maslinova ulja
– 1 čajna žličica kurkume
– 1 čajna žličica češnjaka u prahu
– 1/2 čajne žličice mljevenog korijandera
– 1/2 čajne žličice kumina
– 150 g zelene leće
– 100 g rikole
– 100 g sjemenki nara
– 50 g prženih pistacija
– 1 žlica maslinova ulja
Za dressing
– 4 žlice tahinija
– 4 žlice maslinova ulja
– sok od 2 limuna
– 6 žlica vode
– 1 čajna žličica kurkume
– 1/2 čajne žličice paprike
– morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Uklonite listove s cvjetače i narežite je na florete. Napravite pastu od ulja i začina, premažite florete. Ravnomjerno rasporedite florete cvjetače na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici 25 – 30 minuta, dok ne postane mekana i poprimi zlaćanu boju po rubovima.
Dok se cvjetača peče, skuhajte leću. Pomiješajte sve sastojke za preljev u maloj tavi, začinite po ukusu i zagrijte na niskoj temperaturi.
Kuhanu leću stavite u veliku zdjelu za posluživanje. Dodajte rikolu, sjemenke nara, pistacije i maslinovo ulje pa promiješajte kako bi se svi sastojci proželi. Dodajte pečene florete cvjetače i poslužite uz topli tahini preljev.
Pročitaj i ovo:
• Kad se u tortu ‘prošverca’ cvjetača…
• Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
• Može i bez pečenja: Sve što ti treba za pripremu sirovih slastica