Tko od nas prvo posegne za čokoladom kad se zaželi nečeg slatkog? Osim što je mnogima omiljeni desert, čokolada ujedno ima i neke korisne zdravstvene prednosti. Kakao je prirodno bogat polifenolima kojih ima 2-5 puta više u tamnoj nego u mliječnoj čokoladi, a koji imaju protuupalno i antioksidativno svojstvo.
Osim toga, istraživanja su također pokazala vezu između konzumacije tamne čokolade i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, i to u vidu prevencije oboljenja, smanjenja smrtnosti nakon infarkta i smanjenja nakupljanja plaka u koronarnim arterijama. No, da bi mogli iskoristiti sve prednosti čokolade i uživati u ovim receptima bez grižnje savjesti, birajte tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa i zaboravite na dodavanje šećera.
Lažni čoko sladoled
Unatoč kremastoj konzistenciji ovog deserta, ovdje nema mlijeka ili dodanog šećera. Recept koristi smrznute zrele banane, bogate kalijem, u kombinaciji s nezaslađenim kakao prahom, ekstraktom vanilije i morskom soli. Sol pomaže uravnotežiti prirodnu gorčinu kakaa.
Sastojci
– 3 srednja banana
– 1/4 šalice nezaslađenog kakao praha
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– prstohvat morske soli
Priprema
Odaberite zrele banane i narežite ih na kolutove. Stavite ih u zamrzivač najmanje 4 sata ili preko noći.
Dodajte smrznute kriške banane, kakao u prahu, ekstrakt vanilije i sol u blender. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, bez komadića banane.
Uživajte odmah u laganom desertu, ili zamrznite i poslužite na kuglice.
Čokoladni mousse od dva sastojka
Ako danas imate slanutak za ručak, nemojte baciti vodu u kojoj je konzerviran – ta viskozna tekućina, poznata i pod imenom aquafaba, glavni je sastojak laganog veganskog gluten-free čokoladnog moussea.
Sastojci
– 240 ml aquafaba (ostatak od konzerve od 400 ml slanutka)
– 140 g tamne čokolade (sa 70% kakaa)
– 1 žličica javorovog ili agavinog sirupa (po želji, ovisno o slatkoći čokolade)
Priprema
Rastopite čokoladu u zdjeli postavljenoj iznad posude s vrelom vodom ili u mikrovalnoj pećnici. Dodajte sladilo (prema potrebi). Pustite čokoladu se ohladi dok pripremate sljedeći korak.
Miksajte tekućinu od slanutka s električnim mikserom dok se ne zgruša, slično kao klasičan „snijeg“ od bjelanjaka. Savjet: Zdjela i posuđe koje ćete koristiti za miksanje moraju biti potpuno bez masti, jer čak i najmanji ostatak masnoće može spriječiti da se aquafaba zgusne. Možete dodati i malo kiseline (poput octa ili soka od limuna) u vodu od slanutka kako biste ubrzali miksanje i stabilizirali pjenu.
Silikonskom špatulom nježno umiješajte čokoladu u dobivenu smjesu.
Ulijte u posudice i stavite ih u hladnjak da se stisne, barem 3 sata.
Osvježavajući čokoladni smoothie
Ovaj čoko smoothie dobiva prirodnu slatkoću iz kombinacije datulja bogatih vlaknima i smrznutih kriški banane, a dodatak nekoliko listova metvice osigurava dozu svježine.
Sastojci
– 1 srednja banana
– 6 datulja
– jedna šalica biljnog mlijeka
– 2 žlice nezaslađenog kakao praha
– 10 listova svježe metvice
– pola čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Dodajte bananu, datulje, mlijeko, kakao u prahu, listove metvice i ekstrakt vanilije u blender.
Miješajte sve dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.
Poslužite u čaši i po želji ukrasite listom metvice.