Lavanda (lat.Lavandula angustifolia) medena je mirisa, slatkasta okusa s citrusnom notom i desertima daje pravi touch!
Recept je iz časopisa "Iće&Piće", broj 20, srpanj 2010
Potrebni sastojci (za 4 osobe)
300 ml mlijeka
200 ml slatkog vrhnja za šlag
3 žličice svježih cvjetića lavande
5 listova želatine
3 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin-šećer
150 g svježeg sira
Priprema
U manjem loncu zakuhajte mlijeko i 100 ml slatkog vrhnja sa cvjetićima lavande. Kada smjesa zavrije, maknite mlijeko s vatre pa ostavite stajati 30 minuta.
U međuvremenu, želatinu namočite u vodi da omekša. Kada je želatina omekšala, otopite je u mlijeku.
Žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom istucite na pari u kremastu smjesu.
U još vruću smjesu žumanjaka dodajte smjesu mlijeka i vrhnja te svježi sir.
Preostalo slatko vrhnje istucite u šlag i umiješajte u gornju smjesu.
Kalupe za puding oplahnite vodom pa ulijte pripremljenu smjesu. Ostavite stajati najmanje 2 sata, najbolje preko noći.
Ukoliko želite, poslužite sa svježim šumskim voćem.
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com