U današnje vrijeme preplavljeni smo bezbrojnim savjetima o brzoj i lakoj transformaciji tijela, trendovskim dijetama i “čudotvornim” napicima koji obećavaju čudesne rezultate. Svi žudimo za brzim rješenjima, ali pravi ključ dugotrajnog uspjeha leži u postizanju ravnoteže između zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti i uživanja u procesu transformacije.
Jedan od napitaka koji je posljednjih godina u središtu pažnje kao potencijalni saveznik za mršavljenje je kombucha. Riječ je o fermentiranom piću napravljenom od čaja, šećera i simbiotske kulture bakterija i kvasca (SCOBY). Tijekom fermentacije, SCOBY razgrađuje šećer i proizvodi probiotike, organske kiseline i enzime, koji su ključni za zdravlje crijeva. No može li nam kombucha zaista pomoći da izgubimo kilograme?
3 razloga zašto biste trebali konzumirati kombuchu
Podržava zdravlje crijeva
Kombucha potiče zdravlje crijeva opskrbljujući organizam korisnim bakterijama i probioticima koji pomažu održavati uravnotežen crijevni mikrobiom. Ovi probiotici, poput Lactobacillus nagelii, Gluconacetobacter, Gluconobacter i Komagataeibacter, doprinose boljoj probavi i apsorpciji hranjivih tvari, istovremeno pomažući obnoviti i održati zdravu ravnotežu crijevnih bakterija.
Ima antimikrobna svojstva
Tijekom fermentacije, kombucha proizvodi octene i mliječne kiseline, koje imaju snažna antimikrobna svojstva. Ove kiseline pomažu spriječiti rast štetnih bakterija i kvasaca, čime kombucha postaje prirodno antimikrobno sredstvo koje podržava zdravlje imunološkog sustava.
“Antimikrobni agensi razvijaju se tijekom fermentacije kombuche, a smatra se da su korisni protiv širokog spektra bakterija i gljivica. Ipak, postoji vrlo malo istraživanja provedenih na ljudima, pa većina informacija o tim potencijalnim prednostima dolazi iz laboratorijskih studija”, za EatingWell objašnjava Brittany Lubeck, RD.
Podržava zdravlje jetre
Antioksidansi u kombuchi, poput polifenola, pomažu zaštititi jetru od oksidativnog stresa i upala. Istraživanja sugeriraju da kombucha može pomoći u sprječavanju oštećenja jetre uzrokovanog stresom i toksinima iz okoliša, pružajući tako dodatnu zaštitu ovom ključnom organu.
“Kombucha bi mogla biti korisna za vašu jetru, ali još uvijek nemamo dovoljno dokaza o učinkovitosti ovog fermentiranog napitka”, napominje Lubeck. “Jedna studija na životinjama pokazala je da kombucha čaj može zaštititi stanice jetre od toksičnosti te čak pomoći u borbi protiv upale i fibroze jetre. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima kako bi se ovi nalazi bolje potvrdili.”
Je li kombucha dobra za mršavljenje?
Iako ne postoje uvjerljivi dokazi da konzumacija kombuche izravno dovodi do gubitka težine, ona ima znatno manje kalorija u usporedbi s gaziranim pićima i sokovima bogatim dodanim šećerom.
Također, kombucha sadrži probiotike koji podržavaju zdravlje crijeva poboljšavajući probavu i apsorpciju hranjivih tvari, što je ključno za održavanje zdrave tjelesne težine. Zdrava crijevna flora može olakšati probavni proces i pomoći tijelu da učinkovitije koristi hranjive tvari.
Osim toga, polifenoli prisutni u kombuchi poznati su po tome što štite stanice od oksidativnog oštećenja i podržavaju funkciju jetre, koja prirodno detoksificira organizam. Ova zaštitna uloga može pomoći tijelu u eliminaciji toksina, što dodatno može podržati vaše napore u mršavljenju.
U konačnici, kombucha može biti odličan dodatak uravnoteženoj prehrani, no ključno je usvojiti cjelovite, zdrave životne navike kako bi se postiglo trajno zdravlje i kontrola težine.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Koje su to dobrobiti fermentirane hrane?
- Probiotici: Ovih 10 namirnica sadrži najviše probiotičkih bakterija
- Zdrava prehrana lijek je protiv upale, endometrioze i menstrualnih bolova