Napokon nam je počela sezona svježeg povrća i voća, a bakin vrt u punom je cvatu. Nema ništa bolje od mladog graška! I ne mislim samo na domaći, onaj svježe ubrani, nego na onaj svijetlo zeleni, dok još nije u potpunosti narastao, dok još opna graška nije do kraja popunjena velikim zrnima. Taj mi je najslađi i obožavam ga u juhi.
Ovog puta, dok sam napokon sređivala svoju policu s namirnicama/začinima/i drugim sastojcima, našla sam pinjole koje sam prošlo ljeto ubrala na Malom Drveniku i u potpunosti zaboravila na njih.
Kao djeca, dok smo ljetovali na Drveniku ljušture pinjola bi razbivali kamenjima i cijela zabava bila je u tome tko će prvi ugrabiti pinjole. Mislim da sam ih tada prvi put probala. Taj osjećaj, uspomenu i okus nitko ne može platiti.
Juhu sam namjerno izmiksala u kašu, ali nije nužno. Otkako sam si kupila štapni mikser, sve živo pokušavam pretvoriti u kašu jer mi je tako slađe. Naravno, možete je poslužiti i neizmiksanu,
Mladi grašak se jako malo kuha, svega nekih 15-ak minuta i juha je zaista tako slatka da je s guštom jedete. Ako koristite zamrznuti grašak ili onaj stariji, slobodno pustite da vam duže kuha.
Juha od mladog graška i pinjola
(za 2 osobe)
Potrebni sastojci:
• 2 šalice (od 200 ml) očišćenog mladog graška
• 1 mladi krumpir srednje veličine, narezan na kriške
• 2 režnja češnjaka
• 1 poriluk (samo bijeli dio), narezan na kriške
• 600-800 ml tople vode ili povrtnog temeljca
• 2-3 žlice maslinovog ulja
• 2 žlice pinjola, tostiranih
• 20 g parmezana, ribanog (po želji)
• sol, papar
Priprema:
• Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte poriluk i luk dok ne omekšaju, a potom dodajte mladi grašak i krumpir te dolijte vodu.
• Kuhajte polupoklopljeno na srednjoj vatri, oko 15 minuta, ili dok mladi grašak ne omekša.
• Dodajte parmezan, tostirane pinjole te začine solju i paprom. Provjerite okus prije nego skinete s vatre.
• Kuhani grašak i krumpir štapnim mikserom izmiksajte u kašu, po želji. Meni je osobno ukusnija kada je pretvorena u kašu, a slobodno možete dodati još vode u kuhanju ako volite rjeđu juhu.
• Poslužite dok je još toplo.
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatiagurmande