Koliko nam se puta dogodilo da smo jednostavno skuhali previše riže ili tjestenine? I koliko je puta taj višak, iako ne želimo priznati, završio u kanti za smeće? Zbog žurbe, lijenosti ili nebrige, skloni smo višak hrane odbaciti, nesvjesni koliko nam njena reciklaža može uštedjeti vremena i novca. Za početak, korisno je višak tjestenine ili riže primjerice, gledati kao na sastojak, a ne kao ostatak.
Također, pametno odlaganje hrane i planiranje obroka pomoći će vam da svu hranu koju ste kupili u konačnici i iskoristite. Poslužite se staklenim i prozirnim spremnicima jer će vam tako hrana uvijek biti vidljiva u frižideru. Pri pripremi jela, obratite pozornost na koliko različitih načina možete iskoristiti višak. Ako ste u potrazi za idejama kako maksimalno iskoristiti sav višak koji vam ostane nakon pripreme hrane, donosimo vam nekoliko prijedloga.
Piletina
Većina nas piletinu priprema nekoliko puta tjedno. Ako nakon ručka ostane još nekoliko komada mesa, nemojte ih odbaciti. Narežite meso na sitne komade, pripremite salatu, povrće i dressing po svom ukusu, odložite u spremnik te stavite u hladnjak. Sutra ćete imati ukusan i zdrav obrok koji možete ponijeti na posao, što će vam uštedjeti novac i spriječiti da naručujete hranu. Druga opcija je domaća pileća pašteta. U blender stavite piletinu, začine i dvije žlice grčkog jogurta. Spremite u hladnjak, a sljedeći dan premažite na tostirani kruh.
Tjestenina
Nakon što ste uživali u ukusnoj pasti s bolognese ili pesto umakom, primijetili ste kako vam je ostalo dosta tjestenine. Odlična je vijest kako je tjestenina iznimno zahvalna namirnica, koja je ukusna i topla i hladna. Ostatak tjestenine pomiješajte s povrćem poput mrkve, graška i kukuruza, dodajte tunu, grčki jogurt i malo senfa te stavite u frižider. Sljedeći dan imate gotov ručak u kojem će svi uživati.
Kruh
Jedna od najvećih zabluda je kako se kruh star nekoliko dana ne može iskoristiti. Za početak, kako bi mu vratili svježinu, prelijte ga vodom. Da, dobro ste pročitali, prelijte ga vodom. Potom ga stavite u pećnicu na 5 do 10 minuta, nakon čega ćete pred sobom imati kruh koji će mirisati kao oni u pekarnici. Narežite ga način da u njemu napravite kockice, ali da ostane cjelovit. Premažite ga mješavinom otopljenog maslaca i češnjaka, napunite ga mozzarellom i stavite u pećnicu na 15 minuta. Vjerujemo da ćete uživati!
Pročitaj i ovo:
- Čuvajmo prirodu: Kako živjeti održivije u 2021. godini?
- 10 jednostavnih načina za ekološki prihvatljiviji stil života
- Talog kave: Radi li se o dobrom biljnom gnojivu? Evo što kažu stručnjaci
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!