Biljke su poput nas: uz vodu i sunčevu svjetlost, potrebna im je hrana za rast, koju dobivaju u obliku hranjivih tvari u tlu. Imajući to u vidu, primamljivo je eksperimentirati sa sadržajem hladnjaka i kuhinjskih ormarića. No iako u popularnim ‘kuhinjskim gnojivima’ najčešće nije ništa sporno, stručnjaci kažu da neka mogu napraviti više štete nego koristi. To se odnosi i na – talog od kave. Evo što možete učiniti s njime umjesto da ga izravno polažete u tlo biljke.
Zašto ne biste trebali gnojiti biljku talogom kave
“Iako kava u osnovi sadrži malu količinu dušika, ovi kuhinjski ostaci zapravo nisu gnojiva – barem ne odmah”, objašnjava Leslie F. Halleck, certificirana profesionalna vrtlarica i autorica. Ispostavilo se da azot iz kave, esencijalni hranjivi sastojak koji biljkama treba da raste, nije odmah lako dostupan. Kako bi biljkama omogućio bilo kakvu stvarnu vrijednost, potrebno mu je neko vrijeme da se razgradi u hrpicu komposta.
Ironično je da pokušaj uzimanja prečaca i odlaganja taloga izravno na tlo može izgladnjeti vašu biljku i lišiti je dušika na dulje staze. Naime, kako se svježa organska tvar počinje razgrađivati kroz ciklus raspadanja, mikrobi se mogu imobilizirati dušikom, što može dovesti do njegovog nedostatka u vašim biljkama.
Istraživači tla na Sveučilištu u Melbourneu pokazali su to u laboratoriju kada su izravno nanosili talog kave na tlo brokule, poriluka, rotkvica, ljubičice i suncokreta. Iako se u početku činilo da tako povećavaju količinu vode koju tlo može zadržati, u konačnici su spriječili rast za svih pet vrsta biljaka. Također, mnogi nerazgrađeni kuhinjski ostaci mogu stvoriti uvjete za plijesan, privući neželjene gljivice i bakterije.
Kako koristiti talog od kave
1. Dodajte ga u postojeću hrpu komposta
Osim dušika, talog može gotovom kompostu dodati fosfor i kalij, koji čine dobra sredstva za rast biljaka. U svakom slučaju, odložite ga u spremište za kompost u kojem ćete za nekoliko mjeseci, uz malo sreće, dobiti dodatak tlu koji je pun hranjivih tvari. Imajte na umu da gotovi kompost ne treba zauzimati više od 10 do 20% ukupnog volumena tla sobne biljke jer bi mogao dovesti do pojave gljivica i raznih bolesti. S biljkama na otvorenom je dostupno malo više slobodnog prostora.
2. Napravite čaj od komposta
Ako više volite koristiti tekuću hranu naspram dodavanja cjelovitog gotovog komposta, možete sami napraviti “svoj čaj od komposta”, kažu stručnjaci. Kompostni čaj također će sadržavati topljive hranjive tvari iz komposta, uz neke korisne mikrobe. Napravite čaj tako da gotovi kompost natopite u vodi i šećeru. Tekući će oblik ispustiti vrijedne komponente izravno u tlo vaše biljke i pospješiti razgradnju, a u nastavku pogledajte kako ga možete napraviti:
Pročitaj i ovo:
- Nek’ se zazeleni: Nezahtjevne sobne biljke koje uspijevaju baš svima
- Evo kako možete odrediti dobivaju li vaše biljke dovoljno svjetlosti
- Iznenađujuće biljno gnojivo koje već imate u svom hladnjaku