Ketogena dijeta je način prehrane koji se bazira na visokom unosu masti te niskom unosu ugljikohidrata i proteina. Poznata je već duže vrijeme kao dio terapije epileptičnih napadaja kod djece, a posebno je vole bodybuilderi jer topi masti i donosi brze rezultate. Kod ketogene dijete cilj je postići stanje ketoze, kada metabolizam ljudi kao primarni izvor energije troši masne kiseline i ketone umjesto ugljikohidrata. Klasična ketogena dijeta temelji se na točno određenom omjeru masti i ugljikohidrata, koji u pravilu iznosi 2:1 (ili čak 4:1), ali postoje različite verzije „prilagođene“ keto prehrane.
Kao obrok koji se uklapa i u keto plan prehrane, predlažemo hrskave krekere s četiri vrste sjemenki – poslužite ih za doručak, grickajte kao međuobrok ili kao dodatak sirnoj plati.
Sastojci
– 1/3 šalice bademovog brašna
– 1/3 šalice sjemenki suncokreta
– 1/3 šalice sjemenki bundeve
– 1/3 šalice sjemenki lana ili chia sjemenki
– 1/3 šalice sjemenki sezama
– 1 žlica psylliuma u prahu
– 1 žličica soli
– 1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja
– 1 šalica kipuće vode
Priprema
Zagrijte pećnicu na 150 ° C. U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte kipuću vodu i kokosovo ulje pa sve zajedno dobro promiješajte.
Tanko položite smjesu na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite oko 45 minuta do sat vremena.
Isključite pećnicu i ostavite da se još malo posuše. Natrgajte na komadiće i premažite maslacem.
Savjet više: umjesto bademovog brašna možete koristiti brašno od sjemenki sezama, za verziju bez orašastih plodova.
Pročitaj i ovo:
• Ketogena dijeta: Zašto ovu dijetu obožavaju bodybuilderi?
• Kraljevski low-carb doručak – samo za one koji paze na liniju