Hrskava, ukusna korica, aromatični umak od rajčica i uz to omiljeni nadjev pizza je kojoj rijetko tko može odoliti. Jamie Oliver savjetuje kako napraviti ukusno i jednostavno tijesto za pizzu koje će vas jednostavnošću pripreme, a savršenstvom okusa naprosto oduševiti. Jednom kada napravite tijesto za pizzu po ovom receptu, naručivanje pizze bit će stvar prošlosti.
Sastojci za tijesto:
• 1 kg brašna
• 1 žlica soli
• 2 x 7g vrećice suhog kvasca
• 1 žlica šećera
• 650 ml mlake vode
Umak od rajčice:
• 1 češanj češnjaka
• 1 vezica svježeg lišća bosiljka
• maslinovo ulje
• 400 g rajčice (po mogućnosti vrsta šljivar)
• morska sol
• svježe mljeveni papar
Nadjev:
• 85 g mozzarella
• maslinovo ulje
Izrada tijesta:
1. Istresite brašno i malo soli na podlogu te u sredini napravite udubinu. U mlakoj vodi izmiješajte kvasac i šećer, ostavite nekoliko minuta da odstoji, a onda ulijte u udubinu.
2. Koristeći vilicu, kružnim pokretima brašno s unutarnjih rubova umiješajte u vodu. Izgledat će kao gusta kaša. Nastavite miješati, privlačeći svo brašno u masu. Kada se sastojci povežu i više ne možete vilicom mijesiti tijesto, pobrašnite malo ruke te tapkajući umijesite loptu.
3. Mijesite tijesto 10 minuta, dok ne dobijete glatku loptu.
4. Stavite tijesto u lagano nauljenu posudu, prekrijte kuhinjskom krpom, te ostavite oko 45 minuta dok se ne udvostruči volumen.
Izrada umaka:
5. Očistite i sitno nasjeckajte češnjak. Uzmite listiće bosiljka i odstranite im stabljike. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, pokapajte je maslinovim uljem te dodajte češnjak. Kuhajte dok češnjak ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodajte većinu listića bosiljka, rajčice, te prstohvat soli i papra. Lagano kuhajte oko 20 minuta, te drvenom kuhačom gnječite rajčice dok se kuhaju. Ako je potrebno dodajte još začina.
Izrada pizze:
1. Podijelite tijesto na dva dijela. Jednu polovicu zamotajte u plastičnu foliju i zamrznite za drugi put. Od drugog dijela tijesta napravite četiri loptice. Pobrašnite i pokrijte svaku lopticu plastičnom folijom i ostavite da odstoje 15 minuta. Kad tako odstoje bit će ih lakše razvaljati na tanko.
2. Uzmite jednu lopticu, pobrašnite podlogu i razvaljajte valjkom u krug debljine oko pola centimetra, zatim otkinite komad folije od koje napravite krug, namažete ga maslinovim uljem i posipate brašnom te stavite razvaljano tijesto na tu foliju i stavite u hladnjak. Ponovite sa ostale tri loptice tijesta.
3. Kad ih želite ispeći, stavite pećnicu grijati na 250 stupnjeva.
4. Stavite dva razvaljana kruga tijesta na pouljene podloge za pečenje. Sada možete staviti nadjev. Razmažite umak od rajčica po tijestu sve do rubova. Nakidajte komadiće mozzarelle i raspršite po pizzi zajedno s ostatkom listića bosiljka. Pokapajte s malo maslinovog ulja, te dodajte malo soli i papra. Pizze stavite peći jednu po jednu na komadu folije koju ćete staviti direktno na rešetkastu policu u pećnici. Pecite ih 7-10 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.
Izvor članka i fotografija: www.jamieoliver.com