Energetske kuglice su odlična opcija za međuobrok kada ste u pokretu. Osim što su male (spakirajte ih nekoliko i ponesite sa sobom), ujedno su zdravo rješenje i pune korisnih dodataka kao što su proteini, vlakna ili supernamirnice, ovisi od čega ih radite. Iako volimo recept za klasične energetske kuglice, zabavno je eksperimentirati i mijenjati stvari – stoga slijede još tri recepta za energetske kuglice bez glutena, bez mliječnih proizvoda i bez rafiniranog šećera.
Marelica, mrkva i đumbir u kugli
Ako ste u potrazi za neuobičajenom poslasticom, pustite da vas iznenade kuglice od marelice, mrkve i đumbira. Kombinirajte sušene marelice i slatku mrkvu te dodajte đumbir za malo neobičniji okus.
Sastojci
– 1/2 šalice sjemenki suncokreta
– 1 šalica datulja bez koštica
– 1/2 šalice kokosovih pahuljica, i više za valjanje kuglica
– 1 šalica sušenih marelica
– 1/2 šalice naribane mrkve
– 1 čajna žličica đumbira
Priprema
Usitnite sjemenke suncokreta – stavite ih u procesor hrane ili blender i miksajte 1 minutu.
Dodajte preostale sastojke i miksajte oko 1 minutu, dok ne formiraju ljepljivu smjesu.
Smjesu oblikujte u kuglice, a zatim ih uvaljajte u kokos.
Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do tri-četiri dana.
Kad se sljube kokos i indijski oraščići
Za one koji traže postojanu dozu energije, tu su kokos kuglice s indijskim oraščićima. Ovaj recept je pun korisnih sastojaka poput visokokvalitetnih masti i bjelančevina, tako da ćete moći izgurati bezbrižno kroz dan bez obzira na sve.
Sastojci
– 1 šalica sirovog indijskih oraščića
– 1/2 šalice maslaca od indijskih oraščića
– 1/2 šalice kokosovih pahuljica
– 2 žlice kokosovog ulja
– 1 i pol šalica datulja
– 2 žlice chia sjemenki
– 1/4 šalice sušenih brusnica
Priprema
U blenderu miksajte indijske oraščiće, maslac, kokosove pahuljice, kokosovo ulje i datulje 2 do 3 minute, dok ne dobijete ljepljivu smjesu. Dodajte chia sjemenke i brusnice i miksajte još jednu minutu.
Rukama oblikujte kuglice i stavite ih u hladnjak na sat vremena da se stisnu. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
Kuglice na mediteranski
Datulje lako možete zamijeniti smokvama – tako su nastale ove kuglice od smokvi i oraha, uz dodatak sjemenki lana, koje su prirodno bez glutena, veganske i paleo-friendly.
Sastojci
– 3 šalice suhih smokvi
– 1 šalica oraha
– 1/4 šalice sjemenki lana
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– 1/2 čajne žličice soli
Priprema
U blenderu usitnite sjemenke lana. Dodajte preostale sastojke i miksajte dok se ne povežu u smjesu, oko 4-5 minuta. Rukama oblikujte smjesu u kuglice.
Čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.
Pročitaj i ovo:
• Sirove energetske kuglice prema receptu Mihaele Devescovi
• Indijski oraščići i goji bobice: Dobitna kombinacija za domaće energetske pločice